Connect with us

MKB & Industrie

Wat kost een zakelijke website?

laptop

De hedendaagse ondernemer kan niet meer zonder een zakelijke website. Het is een plek waar je in contact kan treden met (potentiële) klanten en waar je je expertise in de verf kan zetten. Het maken van een zakelijke website hoeft niet duur te zijn, zeker als je zelf aan de slag wil gaan met een zogeheten sitebuilder. Wat een zakelijke website exact kost, is echter moeilijk om te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal keuzes en afwegingen die je zelf dient te maken.

Domeinnaam: ongeveer 10 euro per jaar

Een website kan niet zonder een domeinnaam. De domeinnaam is het adres waarop je website bereikbaar is. De prijs van een domeinnaam is afhankelijk van verschillende zaken. De extensie, bijvoorbeeld .nl of .com, speelt een belangrijke rol. Een .nl-extensie is bijvoorbeeld relatief goedkoop en heb je al voor ongeveer tien euro per jaar. Andere extensies als .inc en .makeup zijn dat echter niet. Veel hostingbedrijven werken met tijdelijke promoties, waardoor je domeinnaam gedurende een bepaalde tijd extra voordelig is. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Versio, een in Lelystad gevestigde aanbieder van hosting en domeinregistratie.

Houd er rekening mee dat een domeinnaam registreren bij een bedrijf als Versio enkel mogelijk is als de domeinnaam nog beschikbaar is. In het andere geval moet je de domeinnaam overnemen, op voorwaarde dat de eigenaar deze wil verkopen. Dan speelt natuurlijk de vrije markt en is het aan jou en de verkoper om samen een passende prijs af te spreken.

Website laten maken: vanaf 500 euro (eenmalig)

Met alleen een domeinnaam heb je nog geen website. Wil je een website laten maken, dan kom je uit bij een websiteontwikkelaar. De prijzen voor de ontwikkeling van je website zijn sterk afhankelijk van je wensen. Voor de ontwikkeling van een zakelijke website betaal je gemiddeld tussen 500 en 5.000 euro, wat uiteraard een vrij ruime marge is. Voor erg complexe websites kan je al snel tot 25.000 euro of meer betalen.

Als je zelf een beetje creatief bent, kan je eventueel aan de slag gaan met een sitebuilder. Daarbij kies je een design dat je nog wat kan aanpassen en voeg je zelf foto’s en teksten toe. Dat is uiteraard veel goedkoper. Bij Versio bieden ze al vanaf 9,99 euro per maand de mogelijkheid aan om op deze manier een website te bouwen. Deze prijs is inclusief de hosting en de domeinnaam. Houd er wel rekening mee dat ook tekstschrijvers niet gratis werken en dat je voor niet-rechtenvrije afbeeldingen moet betalen.

Webhosting: 4 tot 50 euro per maand

Wat je nog nodig hebt, is webhosting. Vergelijk het met een grond die je moet huren en waarop je je gebouwd huis plaatst. Via de domeinnaam (het adres) vinden internetgebruikers hun weg naar jouw grond en jouw huis. Dat stukje grond huur je bij een hostingbedrijf. Zo’n hostingbedrijf doet in de praktijk vaak meer dan alleen een plek bieden op het internet. Het zal bijvoorbeeld ook instaan voor de beveiliging van je website en zal zelfs back-ups maken. De tarieven voor hosting zijn afhankelijk van hoeveel plek je nodig hebt, hoeveel bezoekers je website moet kunnen ontvangen en welke extra diensten er worden aangeboden. Hierdoor zijn er heel wat prijsverschillen. Voor een zakelijke website betaal je ongeveer 4 tot 50 euro per maand voor de hosting.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement