Connect with us

MKB & Industrie

Een lasersnijder, hoe werkt het en waar gebruik je die voor?

laser snijder

Een lasersnijder, als je in de techniek werkt, dan weet je meteen waar het over gaat. Een lasersnijder is een apparaat waarmee je door middel van een laser materialen op maat kunt maken, maar ook in de juiste vorm kunnen snijden. Dit gaat door middel van licht. Lasers zijn elektromagnetische stralingsbronnen. Hoe werkt een lasersnijder nu precies en waar kun je deze voor gebruiken? Wat zijn de voordelen van lasersnijden eigenlijk?

Hoe werkt een lasersnijder?

Zoals je in de inleiding al hebben kunnen lezen, werkt een lasersnijder met behulp van licht. Als je laser voluit schrijft, dan staat dit voor Light amplification by stimulated emission of radiation. Het gaat hierbij om elektromagnetische stralingsbronnen. Het licht wordt hierbij in een vrijwel evenwijdige bundel geconcentreerd. Het is belangrijk dat het licht van zeer hoge intensiteit is. De lichtbundel is vaak nog niet eens een mm breed. Daaraan kun je zien dat de intensiteit op een zeer klein gedeelte terechtkomt. Dit maakt de lichtstraal krachtig en zorgt er ook voor dat precisiewerk mogelijk is.

Waar gebruik je een lasersnijder voor?

Een laserstraal is dus zeer intens, maar waar gebruik je die dan voor? Juist door de sterkte van de laserstraal is het mogelijk om met hiermee door harde materialen heen te snijden. Dit wordt vaak toegepast bij metalen platen en profielen. De machines die gebruikt worden voor het snijden van metalen en andere materialen bevatten dus ook vaak een laser. Het snijden van metaal gebeurt vaak met een vermogen van 100 Watt. Lasersnijden gaat erg snel en het gaat om zeer dunne gleuven. Je kunt er niet alleen metalen mee snijden, maar ook andere harde materialen zoals glas en hout. Bovendien wordt een lasersnijder gebruikt voor veel verschillende kunststoffen.

Een lasersnijder wordt dan ook in veel sectoren gebruikt. Lasersnijders worden bijvoorbeeld gebruikt voor grafische bewerking, maar ook voor het personaliseren van artikelen met behulp van een laser engraver. Verder is een manier voor de toepassing van traceerbaarheid, bijvoorbeeld bij het markeren van auto-onderdelen. Vandaag de dag worden lasersnijders ook steeds vaker gebruikt in het onderwijs. Met de juiste materialen kunnen leerlingen en studenten namelijk al de mooiste schaalmodellen en prototypes maken. Uitdagend en leerzaam!

Wat zijn de voordelen van een lasersnijder?

Wat zijn de voordelen van een lasersnijder? Met een lasersnijmachine kun je echt precisiewerk verrichten. Dat maakt het mogelijk om ook heel complexe vormen uit te werken. Een ander voordeel is natuurlijk dat de machine zeer snel werkt. De nauwkeurigheid zorgt er bovendien voor dat er nauwelijks materiaal verloren gaat. Met de lasersnijder kun je net zo gemakkelijk in het midden beginnen als aan de zijkant. Het is een apparaat waarmee je dus erg precies, georganiseerd, effectief en snel kunt werken. Dat maakt een lasersnijder veelzijdig en toepasbaar in vele sectoren. Kies natuurlijk wel altijd voor een lasersnijder van hoge kwaliteit.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertisement