Connect with us

Huis & Tuin

Opstijgend vocht

Wat is opstijgend vocht?

Natte kringen op de muur en in de ergst extreme gevallen ook zelfs op je gewelf. Vochtige plinten, en wellicht ook wel –door de gescheurde linten. Herkenbaar?
Klimmend vochtigheid is water dat in poreuze stof zoals onder steen of beton, omhoog getrokken wordt. Klimmend nattigheid is een vervelende kwestie dat meermaals voorkomt bij oudere bouwwerken en/of huizen en fout gebouwde constructies. Vochtige wanden kunnen verscheidene drijfveren hebben, maar het extreem voorkomend moeilijkheid is beslist opstijgend vochtigheid.
Door klimmend vochtigheid worden de muren aan de binnenzijde van een gebouw vochtig, dit komt voor in kelders. Vochtige muren kunnen niet zomaar worden afgewerkt met onder een nieuwe pleisterlaag of een nieuwe stuk behangsel. Overigens kan er hierdoor schimmelvorming ontstaan, welke tenslotte zorgt voor een onwel leefklimaat binnen het gebouw.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Oké, je wanden zitten vol met stijgend vochtigheid, dat is te zien.  Maar hoe is dit dan tot stand gekomen?
Vochtige muren komen vaak voor in oudere huisvesten waar gebruik gemaakt werd van ouderwets voegwerk. Deze verblijven hebben geen waterkering voorzien en opslorpen dusdanig vloeistof zodat het grondwater langzaamaan de wanden ingetrokken wordt.
De bodem van woningen met vochtproblemen, komt tegelijkertijd in contact met de funderingen en onafwendbaar evenzeer met de wanden.
De spul waaruit de wanden zijn opgebouwd zijn heel poreus en opnemen hierdoor extreem makkelijk het grondvocht in het materiaal waardoor er dus sprake is van stijgend vochtigheid.

Opstijgend vocht behandelen

Je wil uiteraard gauw af van die wanden vol met stijgend vocht. Maar wat kun je hier precies aan doen en welke methode/methodiek is het meest makkelijke en beste?
De meest gebruikte oplossing voor stijgend vocht in de muren is het injecteren van een waterafstotend product. Dit kan je zelf doen of laten uitvoeren door een vochtexpert.
Het prijsverschil is summier aangezien je bij een doe-het-zelf-kit meer eenmalige kosten hebt voor de leidingen en spuitpistolen.
De werkwijze is vrij ongecompliceerd, maar vooralsnog vraagt de praktijk enige accuratesse en geleerdheid van dingen. Er worden vooreerst gaten geboord in de wand en vervolgens worden deze volgestopt met een substantie.
De substantie zal zich uitzetten op het oude metselwerk en het opstijgend vochtigheid stilzetten.
Nadat alles mooi is opgevuld en juist is opgedroogd kan je de gaten terug vullen met specie.

Opstijgend vocht

Elektronica

Advertisement