Connect with us

Huis & Tuin

Ontkalkers die écht werken tegen kalkaanslag!

In de bodem waaruit wij over het algemeen ons leidingwater winnen zit vrij veel kalk. Deze kalklagen zijn gevormd door schaaldieren die duizenden jaren geleden zijn afgezet door de zee die destijds het grootste deel van ons land besloeg. Daar plukken we tot op de dag van vandaag de vruchten van: door kalk in het water hebben veel huishoudens last van kalkaanslag.

Kalkaanslag

Kalkaanslag kent iedereen, want iedereen krijgt er mee te maken in huis. Het water wat ons huis binnenkomt is zoals gezegd kalkrijk (we noemen dit ook wel “hard water”), de opgeloste kalk slaat vervolgens neer op alle plekken waar het water komt, maar met name op plekken waar water opdroogt en/of wordt verwarmd. In de praktijk zie je dan ook de meeste kalkaanslag op kranen en op tegels in de badkamer. Die kalkaanslag is weg te poetsen, als kost het veel tijd en zijn de juiste poetsmiddelen duur en slecht voor het milieu. Helaas is daarmee het verhaal niet afgelopen. De meeste schade ten gevolge van kalkaanslag wordt aangericht in watergebruikende huishoudelijke apparatuur. In de waterkoker, het koffiezetapparaat, de wasmachine, de afwasmachine, de boiler, enzovoorts. Op termijn kost dit alles u een flinke duit. Aangezien kalk isoleert, zullen verkalkte verwarmingselementen minder rendement leveren, want er is meer energie nodig om water op temperatuur te krijgen. Kalkaanslag is echter te bestrijden.

Ontkalkers

De waterkoker en het koffiezetapparaat kun je ontkalken met agressieve ontkalkers, maar die zijn ook duur en milieubelastend. De wasmachine en afwasmachine kun je trachten te beschermen met waterverzachters, deze middelen pretenderen ervoor te zorgen dat de kalk zich niet kan hechten in genoemde apparatuur. Maar ook hier geldt weer: duur en slecht voor het milieu. In feite komen al deze methoden van ontkalking neer op symptoombestrijding. De uiteindelijke oorzaak wat al deze symptomen gemeen hebben is hard (kalkrijk) water.
Door voortschrijdende technologische ontwikkeling zijn er nu ontkalkers op de markt die in een klap dit probleem buitenspel zetten. Een ionenwisselaar is zo’n ontkalker. Simpel gezegd werkt het apparaat zo: de harde deeltjes (magnesium en calcium) worden ingeruild voor zachte deeltjes (natrium). Dit type ontkalkers is zeer efficiënt in het ontkalken van het water, en nu ook geschikt voor particulier gebruik. Voorheen waren deze apparaten namelijk te groot, waardoor een gemiddeld huis er geen goede plek voor had. Tegenwoordig zijn ontkalkers op basis van ionenwisseling zeer compact, ze passen bijna altijd in de meterkast, de plek waar het water het huis binnen komt. Daardoor is het hele huis voorzien van lekker zacht water. De betere ontkalkers werken op de waterdruk, waardoor u geen extra stroomkosten heeft. Met deze ontkalkers is kalkaanslag definitief verleden tijd.

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Huis & Tuin

Energie vergelijken met Dé Energievergelijker

Huis & Tuin

Energie vergelijken bij alle energievergelijkers

Financieel

Advertisement