Connect with us

Huis & Tuin

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Er is genoeg te lezen over het aantal zonnepanelen dat alsmaar toeneemt in Nederland. Er zijn continu bedrijven in het nieuws die besluiten een grote hoeveelheid panelen te plaatsen. Ook zijn er berichten die aangeven dat de hoeveelheid panelen op woningen de afgelopen jaren explosief is toegenomen, mede vanwege dalende prijzen. Zo is het aantal woningen sinds 2010 meer dan verviervoudigd. De keuze voor zonnepanelen is dan ook een verstandige, omdat het financieel behoorlijk wat voordeel op kan leveren. Zonnepanelen zijn echter nutteloos zonder omvormer, hieronder lees je waarom.

Wat is een omvormer?

Zoals de naam al zegt, zet een omvormer stroom om. Dat is nodig omdat de stroom die zonnepanelen opwekken bestaat uit gelijkstroom, terwijl we binnenshuis gebruik maken van wisselstroom. De omvormer zorgt er dus voor dat deze gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Er is een onderscheid te maken in omvormers die aan het net gekoppeld zijn en omvormers die dat niet zijn, de zogenaamde stand-alone omvormers. Voor de meeste situaties is de eerste het gebruikelijkst, want dan wordt de omvormer dus gewoon aan het stroomnet van de woning aangesloten. De stand-alone omvormer wordt gebruikt voor installaties die volledig op zichzelf staan. Deze installaties zijn dan gelimiteerd op 5 zonnepanelen en logischerwijs is salderen op deze manier niet mogelijk.

Typen omvormers

De drie meest voorkomende typen omvormers zijn de string omvormer, de stringomvormer met Power Optimizer en de micro-omvormer. Hiervan is de eerste de meest gebruikte optie omdat deze ook het voordeligst is. De bekabeling wordt tot een minimum beperkt omdat er minimaal 5 panelen aan elkaar worden gekoppeld en met de omvormer verbonden worden. Het bijkomende nadeel is dat het rendement wordt gemeten aan het slechts presterende paneel. Dus als in een serie van 5 er één paneel is dat slecht presteert omdat die bijvoorbeeld vuil is of er schaduw op valt, dan daalt het rendement van alle 5 de panelen. De omvormer stelt zich hier dan namelijk op af. De Power Optimizer voorkomt dit omdat deze op ieder paneel wordt geplaatst en zo het rendement per paneel optimaliseert.
De micro omvormer is een goede optie als het om een kleinere installatie gaat, omdat deze per paneel of per paar worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld handig zijn als de panelen ver van elkaar af liggen, want dan is de grote hoeveelheid benodigde bekabeling niet wenselijk. Ook deze optie voorkomt het probleem van dalend rendement van de hele serie bij een slecht presterend paneel.

Energie vergelijken met Dé Energievergelijker

Huis & Tuin

Energie vergelijken bij alle energievergelijkers

Financieel

De Tesla Powerwall

Huis & Tuin

Advertisement