Connect with us

Huis & Tuin

Kozijnen prijzen berekenen

De overheid probeert op verschillende manieren de bouwsector uit het dal te trekken, maar vooralsnog zonder succes. Het lagere btw-tarief dat in maart 2013 is ingevoerd heeft minimaal effect. Er worden nog altijd evenveel dakkapellen geplaatst en kozijnen vervangen. In dit artikel wordt meer uitgelegd over het berekenen van kozijnen prijzen, daarbij wordt niet alleen gekeken naar de kosten op korte termijn, maar ook op lange termijn.
Je kunt als consument moeilijk zelf de prijzen van kozijnen berekenen, de prijzen hangen namelijk af van de materiaalkeuze, de afmetingen en bijvoorbeeld het aantal draai- of draaikiepramen. Toch proberen we een poging te wagen in dit artikel aan de hand van de vierkante meter prijsmethode.

Prijzen kunststof, houten en aluminium kozijnen

Laten we allereerst voorop stellen dat kunststof kozijnen goedkoper zijn dan houten en aluminium kozijnen. Normaliter moet je voor een houten kozijn 15% meer betalen dan voor een kunststof kozijn. Het prijsverschil tussen een aluminium en kunststof kozijn bedraagt niet minder dan 20%. De branchevereniging (VKG) heeft enkele jaren geleden vastgesteld dat de vierkante meter prijs van kunststof kozijnen € 720 bedraagt, dat betekent dat de prijs per vierkante meter van houten kozijnen € 825 bedraagt en van aluminium kozijnen € 865.
Bij de vierkante meter prijs zijn montage, glas, winstmarge en btw inbegrepen, dus je hoeft geen rekening te houden met de hoeveelheid draai- of draaikiepramen, hetzij dubbelglas of hoogrendementsglas.

Onderhoudskosten kozijnen

Sommigen zullen alleen kijken naar de aanschafprijs van kozijnen, toch is het ook niet onverstandig naar de kosten over een langere periode te kijken. De Vereniging Kunststof Gevelelementen stelt namelijk dat over een periode van 30 jaar de onderhoudskosten van kunststof kozijnen € 120 per vierkante meter bedragen, bij aluminium kozijnen is dat € 95 per vierkante meter en bij houten kozijnen maarliefst € 570 per vierkante meter.
Voorbeeld
Stel, je wilt 6 kozijnen laten vervangen, allen zijn zij 1,5 meter breed en 1,2 meter hoog. Wat zijn dan de kozijnen prijzen exclusief en inclusief onderhoudskosten?
Totaal aantal vierkante meters: 1,5 x 1,2 x 6 = 10,8
Kozijnen prijzen exclusief onderhoudskosten

  • Kunststof kozijnen: 10,8 x € 720 = € 7.776
  • Houten kozijnen: 10,8 x € 825 = € 8.910
  • Aluminium kozijnen: 10,8 x € 865 = € 9.342

Kozijnen prijzen inclusief onderhoudskosten

  • Kunststof kozijnen: 10,8 x € 840 = € 9.072
  • Houten kozijnen: 10,8 x € 1.395 = € 15.066
  • Aluminium kozijnen: 10,8 x € 960 = € 10.368

Kozijnen vervangen

Huis & Tuin

Advertisement