Connect with us

Huis & Tuin

Kleurrijke ramen met glas-in-lood

glas in lood

Glas in lood wordt al eeuwen gebruik in schitterende paleizen en kerken. Het glas zorgt voor een mooie lichtinval en een kleurrijke raam, wat voor een warme sfeer zorgt. Tegenwoordig word het ook steeds vaker in huizen gebruikt door particulieren, veelal ter vervanging van oude ramen.

Glas in lood in huis

Glas in lood zie vooral vaak terug in de deuren van huizen bij particulieren. Het is vaak het middenstuk van de deur dat glas bevat. Het zorgt voor een unieke inval en door de kleuring van het glas kunnen mensen niet naar binnen kijken. Tegenwoordig besluiten mensen ook vaak om glas in lood voor de ramen te gebruiken. In de ramen van de keuken en badkamer zie je het bijvoorbeeld steeds vaker terug. Het wordt tegenwoordig vaker in huizen gebruikt, omdat het ook als dubbel glas / isolatieglas kan worden toegepast.

Dubbelglas

Dubbelglas wordt tegenwoordig gebruik voor betere isolatie in woningen. Het zorgt er namelijk voor dat er geen buiten lucht naar binnen komt en daar er geen binnen lucht naar buiten gaat. Op deze manier blijft de energierekening laag en heeft de woning een betere energielabel, wat het ook meer waard maakt.

Hoe word glas in lood gemaakt?

Bij het maken van glas in lood worden verschillende technieken gebruikt, zoals zandstralen en etsen van glas. Het eeuwenoude techniek om glas in lood te maken word ook nog steeds gebruikt. De stukken glas gekleurd of beschilderde glas worden in stukken in een patroon gevormd. De patronen worden in loodlijsten gezet en op de punten waar ze elkaar kruisen, worden ze gesoldeerd. Zo een raam wordt natuurlijk wel zwaar door al het lood en word daarom ook altijd door een expert geplaatst. Particulieren kunnen daarom glas in lood bij een bedrijf bestellen dat alles op maat maakt en de ramen of deuren dus ook zelf plaats.

Glasatelier Honebeek: voor authentiek glas in lood

Huis & Tuin

Advertisement