Connect with us

Hobby

Waar aan te denken bij schuren

Men zal vaak aanlopen tegen het schuurklusje vóór het verven van een deur of tuinmeubel. Om dit gemakkelijker te maken zijn hier wat nuttige tips en technieken. Als eerste gaan we kijken welk type schuurpapier je het beste kan gebruiken en daarna gaan we het hebben over de verschillende schuurtechnieken.
Schuurpapier
Voor het schuren van een houten oppervlak met verf, kan men het beste silicum-carbidpapier gebruiken of het goedkopere glaspapier. Deze papieren zijn hier uitermate geschikt voor. Gebruik bij het papier een fijn of zeerfijne korrelgrootte, anders kan je onnodig diepe krassen maken in je verf oppervlak. Wanneer je meerdere korrelgroottes gebruikt, werk dan altijd van grof naar fijn.
Schuurtechniek
Met de hand schuren kan een flinke en irritante klus zijn. Maak daarom een schuurblokje door een stuk schuurpapier aan een blok kurk te lijmen. Hierdoor wordt het schuurpapier handelbaar en maak je het schuren makkelijker. Schuur met rechte stroken heen en weer in de richting van de draad van het hout. Zorg dat je uiteindelijk elk stuk oppervlak even sterk geschuurd heb. Wanneer je veel te schuren hebt of in een afgesloten ruimte schuurt, gebruik dan een stofmasker.
Machinaal schuren
Voor de grote oppervlakten zijn er een aantal apparaten die je kan gebruiken om snel te schuren. De vlakschuurmachine is hier de meest bekende van. De vlakschuurmachine is aan de onderkant bespannen met schuurpapier en zal snel trillen wanneer het aangezet word. Gebruik bij het schuren zo weinig mogelijk druk en gebruik kleine, cirkelvormige slagen. Voor de grote schuurklussen is er ook de bandschuurmachine. Deze maakt gebruik van een rondlopende schuurband. Start de bandschuurmachine alvorens je begint met schuren. Zet deze daarna met een hoek van 45 graden op het werkstuk en maak vlakke en gelijke bewegingen. Schuur altijd met de draad van het hout mee en gebruik een band met fijn schuurpapier. Zorg dat je bij machinaal schuren altijd een veiligheidsbril en stofmasker draagt.

Advertisement