Connect with us

Hobby

Hoe moet ik schaken?

The Queen’s Gammbit, waarschijnlijk heb je ervan gehoord of de serie zelfs bekeken. Met 62 miljoen kijkers is die kans groot. De serie gaat over een vrouwelijk schaakgenie. Ze behaalt verschillende overwinningen in de schaakwereld en op topniveau speelt. Na het succes van de serie The Queen’s Gambit en het vele thuiszitten door corona zijn veel mensen een nieuwe hobby gestart: schaken. Toch moet je je eerst goed inlezen in de regels. Voor sommigen is het schaken lang geleden en anderen hebben het nog nooit gespeeld. Geen zorgen: in dit artikel wordt alles aan je verteld over het schaken.

Wat zijn de stukken en wat kunnen ze?

In het schaken heb je 8 pionnen. Ze kunnen bij de eerste zet 2 stappen vooruit zetten, bij de overige zetten 1 stap. Ze slaan schuinlinks en schuinrechts. Bereikt een pion de overkant, dan kun je de pion promoveren naar een dame bijvoorbeeld. Links en rechts start je met 2 torens. Die kunnen in rechte lijnen horizontaal en verticaal. Het paard is een bijzonder stuk. Dit stuk springt in de vorm van een L. je kunt dus 2 stappen vooruit en 1 naar links. Iedere speler heeft op het begin 2 lopers, een loper voor het zwarte veld en een loper voor het witte veld. De loper kan alleen diagonaal. Als laatste het sterkste stuk: de dame. De dame kan in elke richting bewegen: diagonaal, verticaal en horizontaal.

En passant en rokeren

Rokeren kun je met de toren en koning, mits deze nog niet verplaatst zijn in het spel. Als alle stukken tussen de koning en toren weg zijn, en dus niet in de weg staan kun je rokeren. Hiermee draai je de koning en de toren om. De rokade noteer je als: O-O (korte rokade) of O-O-O (lange rokade). Bovendien bestaat de passantregel, die nog niet iedereen kent. Met deze regel kun je een pion slaan die eigenlijk naast je staat. De voorwaarde zijn: de geslagen pion moet net bewogen zijn van de tweede rij naar de vierde rij (of de zevende naar de vijfde rij) en de andere pion staat op de vijfde of vierde rij. Een leuke manier om je nog niet ervaren tegenstander te verrassen!

Positieve effecten schaken

Er is al veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van schaken voor kinderen. De kinderen hebben op school minder moeite met logisch redeneren en probleemoplossend denken. Ook de rekenvaardigheid en het ruimtelijk inzicht van de leerlingen scoorde hoger dan gemiddeld. Eigen ervaringen van onderzochte jonge schakers laten zien dat ze meer geduld leren te hebben. Door de grote hoeveelheid aan positieve effecten is het helemaal niet verkeerd om schaken als hobby te hebben.

Schaaktoernooien

Als je al wat meer gevorderd in het schaken bent, kan het leuk zijn om een stapje verder te gaan. Wie weet is een schaaktoernooi iets voor jou. In principe kan iedereen meedoen aan een schaaktoernooi, zelfs beginners. Voor jonge mensen is het Grand-Prix toernooi erg populair, maar ook de Chess League organiseert toernooien voor vooral beginners. Er zijn nog veel meer toernooien te vinden op het internet. Voor je eigen regio raad ik je aan om op de website van de schaakbond te bekijken. Het belangrijkste blijft: veel schaakplezier.

Click to comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement