Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Het vrijwillige eigen risico bij zorgverzekeringen

Bij het afsluiten van een zorgverzekering ga je er, net als bij iedere verzekering, vanuit dat je nooit een uitkering van die verzekering nodig hebt.  Als je verwacht dat je geen uitkering van de zorgverzekeraar nodig gaat hebben in het komende jaar kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De premie die je maandelijks moet betalen wordt dan al snel een paar tientjes lager. Dat wil zeggen, aan het einde van een jaar zou je meer kunnen besparen dan alleen de verlaging. Let wel op, het verplichte eigen risico van 385 euro voor het jaar 2016 blijft natuurlijk gewoon gelden.

Er zijn een aantal voorwaarden

De zorgverzekeraars beperken het vrijwillige eigen risico tot een bedrag van 500 euro. Het volledige eigen risico wordt dan 885 euro.
Het is helaas niet mogelijk je eigen risico op elk moment te veranderen en er een vrijwillige stap aan toe te voegen, dat kan pas aan het einde van het jaar. De korting op de premie en het extra eigen risico gaat dan in per 1 januari 2017. Onderstaand drie punten waar je op moet letten bij het verhogen van je eigen risico.

  • De besparing.
    De premie die je betaald voor de zorgverzekering kan bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro oplopen tot 25 euro per maand. Op jaarbasis is dit een besparing van 300 euro.
  • Het risico.
    Wanneer je onverwacht toch hogere kosten maakt voor de zorg, bijvoorbeeld door een opname in het ziekenhuis, komt er een hoge rekening op je af. De besparing kan dan al snel verdwenen zijn.
  • Inschatten.
    je kunt het beste de rekenigen van het vorige jaar gebruiken om je kosten te in te schatten voor het komende jaar.

Vooruit plannen is niet makkelijk

Het is niet makkelijk de kosten voor de zorg een jaar vooruit te plannen. Een onverwacht grote tegenvaller kan er voor zorgen dat de verwachte korting helemaal geen korting blijkt te zijn. Daar staat tegenover dat een gezond jaar al gauw voor een positieve stand van je bankrekening kan zorgen. Verzeker je ervan dat je alle informatie hebt voor je een besluit neemt.
Bron: www.overstappen.nl

Advertisement