Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Wat zijn de verschillende soorten grafstenen?

Grafstenen waren oorspronkelijk platen van stenen die gebruikt werden om de graven af te dekken. Er zijn nu verschillende termen, vaak door elkaar gebruikt, zoals grafmonumenten, grafzerken,  enzovoort.
Deze monumenten, gegraveerd met naam, geboortedatum, datum van overlijden en een paar woorden over de overledene, soms een gebed, helpen een dierbare herdenken op een eenvoudige doch diepgaande manier.
Grafstenen of grafzerken kunnen van diverse typen zijn
Platte (op gazon niveau)
Ze zijn klein en economisch en staan gelijk met de grond. Een eenvoudige model kan 250 tot 350 euro kosten. Het kan eventueel een paar centimeter uit de grond steken.
Grafstenen van dit type zijn meestal van graniet of brons. Bij graniet, kun je uit verschillende kleuren kiezen.
Staande
Zoals de naam zegt staan deze grafstenen rechtop en bestaan uit een verticale plaat en een ‘basis’ waar de plaat aan vastzit. Ze bestaan dus uit twee delen. Deze traditionele monumenten zijn de meest voorkomende in begraafplaatsen en ze wegen meestal meer dan 200 kilo.
Schuine
Schuine grafstenen, ook bekend als schuine gedenkteken, schuine grafzerken, mini grafstenen, enz., hebben een brede basis en een versmalde top.
Kussen
Kussen grafstenen, vergelijkbaar met schuine grafstenen, hebben een relatief minder steile hoek. De rand is 2 tot 4 centimeter hoger achter dan aan de voorkant. Ze zien er een beetje uit als platte grafstenen, maar steken vele centimeters boven de grond uit.
Ledger (grootboek)
Het zijn grafstenen met een dikke laag en bedekken het hele graf. Ledger grafstenen kunnen ook bij andere herdenkingsmonumenten worden gebruikt.
Standaard, koepelvormige en gotische tablet stenen
Eenvoudige tablet stenen zijn rechthoekig en kunnen direct in de grond worden geplaatst, op een basis of in een basis. Koepelvormige tablet stenen hebben een enigszins ronde of koepelvormige bovenkant.
Gotische tablet stenen zijn geïnspireerd op de Gotische stijl.
Obelisken
Obelisken zijn hoge vierkante, naar boven toe iets dunner wordende zuilen of kolommen, met een piramidevormige stompe punt, meestal van graniet. Ze zijn in Egypte ​​ontstaan.
Afgezien hiervan, zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals een eigen ontwerp maken, de keuze van het materiaal, vorm en kleur, de tekst enzovoort. De meeste grafstenen kunnen ook voor paren worden ontworpen. In dat geval worden ze als “metgezel grafstenen” aangeduid en dragen dubbele namen en data.

Feiten die je moet weten bij de aankoop van grafstenen

Gezondheid & Welzijn

Met een grafmonument, een gedenksteen of een urn blijven je dierbaren voor altijd dichtbij.

Actueel

Advertisement