Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Salicylzuur vermindert klachten bij Keratosis Pilaris

gezondheid

Salicylzuur: veelzijdig en effectief ingrediënt

Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten door zijn bewezen huidverbeterende eigenschappen. Salicylzuur zorgt er voor dat dode huidcellen makkelijker loslaten van de huid en heeft daardoor bijvoorbeeld een positief effect op acne. Ook is het een kalmerend ingrediënt en is het minder vaak irriterend dan andere exfoliërende ingrediënten zoals glycolzuur. Het wordt dan ook vaak gekozen bij verzorging van de gevoelige huid. Ook wordt het ingrediënt in hogere concentraties toegepast bij peelingen. Een peeling zorgt als het ware voor tijdelijke schade aan de huid, waarbij het positieve effect (de huid is mooier en gladder) wordt bereikt na herstel van de peeling.

Onderzoek naar effect van salicylzuur- en melkzuur-crèmes bij keratosis pilaris

Uit onderzoek blijkt dat salicylzuur ook een positief effect kan hebben op keratosis pilaris. Dit huidprobleem met rode bultjes en roodheid van de huid, komt vaak voor en een eenvoudige oplossing voor dit –vooral cosmetische- probleem ontbreekt. Vaak kunnen huidverzorgingsproducten of topicale medicatie verlichting bieden, maar niet altijd.
In een onderzoek van Kootiratrakarn en collega’s, uitgevoerd in een dermatologisch centrum in Thailand, werd de behandeling van keratosis pilaris op de bovenarmen met salicylzuur (5%)  vergeleken met een crème met 10% melkzuur. Deelnemers met keratosis pilaris werd gevraagd 3 maanden lang, 2x per dag, de crème met salycylzuur te smeren, of (groep 2) de crème met melkzuur aan te brengen. In beide groepen werd een positief effect gevonden van de crème; salicylzuur zorgde voor een halvering van het aantal bultjes; de crème met melkzuur zorgde voor een vermindering van 60%.

Salicylzuur: effectief bij keratosis pilaris én mild voor de huid

De sterke afname in klachten laten zien dat zowel melkzuur als salicylzuur ingrediënten zijn die klachten van keratosis pilaris kunnen verminderen. De onderzoekers concluderen in hun artikel dat melkzuur zelfs nog iets beter werkt dan salicylzuur. Wel stelden ze vast dat het aantal klachten zoals irritatie na het gebruik van de crème, hoger lag in de groep die gebruik maakte van de crème met melkzuur dan in de groep salicylzuur.
Bron: Epidermal permeability barrier in the treatment of keratosis pilaris.

Advertisement