Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Onderhoud van je tanden

Tegenwoordig is het erg belangrijk om goed voor je tanden te zorgen en om ze goed te onderhouden. Hier kan je zelf wat aan doen door goed je tanden te poetsen, maar gelukkig krijgen we daar ook hulp bij. In bijna iedere plaats zit wel een tandarts die je tanden controleert en als het nodig is gaatjes of kapotte tanden behandeld. Vroeger was dit wel anders en hadden ze niet al deze middelen om zo goed voor hun gebit te zorgen. In de tijd van de oude Egyptenaren wisten ze al wel dat ze voor hun tanden moesten zorgen en poetsten ze al tanden, alleen zonder tandpasta en ze hadden ook nog geen tandenborstel zoals we deze nu kennen. In die tijd gebruikten ze een houten stokje wat ze aan de voorkant wat fijn hebben gebeten en dat maakten ze dan vochtig. De eerste echte tandenborstel werd gemaakt in China in het jaar 1498, een tandborstel was toen gemaakt van een bamboestokje met varkenshaar.

De tandarts

We mogen erg blij zijn dat er tandartsen zijn die ons gebit kunnen onderhouden en als er een tand kapot is deze kunnen maken. Het is ook verstandig om ieder jaar even voor controle langs te tandarts te gaan en na te laten kijken of alles nog in orde is en er niks kapot is wat je zelf niet merkt. Toch gaan veel mensen alleen naar de tandarts als ze ook daadwerkelijk iets hebben en dat is niet zo als het hoort. Je tanden zijn erg belangrijk, je gebruikt ze om zo voedsel binnen te krijgen, je moet je tanden dus wel goed onderhouden. Tegenwoordig zijn er ook online webshops voor tandartsen, hier kun je materialen voor tandartsen online bestellen.

Instrumenten van een tandarts

Vroeger gingen mensen niet vaak naar de tandarts, het was namelijk totaal geen pretje. In de Middeleeuwen heette deze ook nog een chirurgijn, er werden toen tanden getrokken zonder verdoving, daar hoef je nu niet meer bang voor te zijn. Niet alleen is de behandelwijze van een tandarts veranderd door de jaren heen, er worden ook allerlei andere voorwerpen gebruikt om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen behandelen. Ook werkt de technologie hierin mee, zo vindt je tegenwoordig bij veel tandartsen verschillende technologische apparaten waarmee ze het gebit goed kunnen bekijken en zo het probleem kunnen analyseren. Een van deze apparaten is een intra orale scanner, hierin zitten hele kleine camera’s die beelden maken van het gebit in dit wordt dan op het scherm getoond. Tegenwoordig is het niet meer zo erg dus om naar de tandarts te gaan, ze zullen niet zomaar een tand eruit trekken zoals ze dat vroeger deden.

Advertisement