Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Lage rugpijn voorkomen is een kwestie van beweging

Een stijgend aantal mensen heeft last van lage rugpijn. En ook de kosten van ziekteverzekeringen loopt daardoor op. Mensen blijven thuis van hun werk om dat ze last hebben van hun onderrug. Omgekeerd van wat je misschien zou denken is dit geen gevolg van verkeerde bewegingen, dat is enkel de trigger. De oorzaak is dat we te vaak stil zitten. Daardoor raakt onze rug gemakkelijker geblokkeerd wanneer we dan toch een plotse beweging maken. Het advies dat je dan ook krijgt bij de osteopaat of kinesist is dat je meer moet bewegen, ook al doet dat soms wat pijn.

Meer beweging

Per week een half uurtje gaan lopen bijvoorbeeld is de perfecte manier om in beweging te blijven. Het helpt je daarenboven ook nog om af en toe eens buiten te komen en onder de mensen te zijn. Je rug is een onderdeel van je lichaam dat goed moet gebruikt worden om te blijven functioneren. De rug gaat slechts achteruit als hij niet of verkeerd gebruikt wordt. Daarom is een goede zithouding belangrijk om niet de verkeerde delen te belasten. Daarnaast is ook voldoende beweging noodzakelijk en mag hij ook niet te vaak overbelast worden door zware objecten te heffen op een verkeerde manier.

Zware dingen tillen

Ga daarom als je zware dingen wil tillen steeds door je knieën in plaats van door je rug. Door al het gewicht op je knieën te nemen, zorg je ervoor dat de gevoelige zenuwbanen in de ruggengraat niet in gevaar komen. Eens die gekneld geraken ben je namelijk verder van huis.
Als je wil voorkomen dat je vaak last hebt van lage rugpijn kan je best enkele oefeningen voor je rug doen. Vaak zijn het een soort yoga-posities die je een tijdje moet aanhouden waardoor je rug of je buikspieren wat uitgetrokken worden. Normaal zouden ze dat door de dag vanzelf moeten doen, maar doordat veel mensen een bureaujob hebben is dat niet het geval. Op MyPerfectLife.be kan je wel enkele oefeningen vinden die je elke dag op een kwartiertje kan doen.

Advertisement