Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Een kalenderklok als dementie hulpmiddel

Een seniorenklok of kalenderklok is de perfecte oplossing voor mensen die aan dementie of andere geheugenproblemen lijden. Een andere naam voor zo’n klok is Alzheimerklok, omdat het mensen die problemen hebben met het onthouden van de dag en het uur, helpt.
Op die manier krijgt men weer meer rust in zijn of haar leven en dat is natuurlijk belangrijk als je aan geheugenproblemen lijdt. Een duidelijke aanduiding van de dag, datum en tijd biedt immers meer vat op het leven, waardoor andere belangrijke zaken minder snel vergeten zullen worden. Waar moet je nu op letten als je een dergelijke klok koopt?
Belangrijke factoren bij de zoektocht naar een goede kalenderklok

1. Kies voor een overzichtelijke klok

Minder is meer, zeker als je aan geheugenproblemen lijdt. Daarom is het vaak beter om te kiezen voor een klok die niet té veel informatie geeft en zich beperkt tot de basis. Weten hoe warm het is kan dan wel leuk zijn, voor veel mensen met dementie is dat gewoonweg overbodig.
Kies dus voor een klok waar je alleen het uur, de dag en de datum van kunt lezen. Ook kan een aanduiding van het dagdeel interessant zijn, zodat de persoon in kwestie weet of het ochtend, nacht of namiddag is.

2. Ga voor een analoge klok

Sommige kalenderklokken zij digitaal, en hoewel dit voor sommigen geen obstakel vormt, kunnen oudere mensen het vaak nog altijd moeilijk hebben om te weten hoe laat het precies is. Een digitale klok biedt echter ook heel wat rust en veel klokken beschikken dan ook over beide functies. Zo is een seniorenklok met datum en dag erg handig om zowel digitaal als analoog het uur en de dag weer te geven.

3. Zijn de letters groot en duidelijk genoeg?

Zeker voor mensen die ook niet meer goed kunnen zien is het van groot belang dat het uur en alle getallen duidelijk zichtbaar zijn. Kies dus voor een klok met een duidelijk contrast, bijvoorbeeld een waarbij het uur in het kleur geel getoond kan worden.

Advertisement