Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis is een infectie van de vagina die gemakkelijk kan worden gediagnosticeerd en behandeld. Gardnerella Vaginalis is een infectie van het vrouwelijke genitale tractus door bacteriën van het type Gardnerella vaginalis, vaak in combinatie met diverse andere anaerobe bacteriën. Het wordt soms ook wel bacteriële vaginose genoemd.
Gardnerella vaginalis werd oorspronkelijk beschreven door Gardner en Dukes in 1955. De infectie veroorzaakt vaak een grijze of gele afscheiding met een “vis-achtige” geur die toeneemt na het wassen van de geslachtsdelen met alkalische zeep.
Gardnerella vaginalis is de meest voorkomende oorzaak van bacteriële vaginitis bij de seksueel actieve volwassen patiënt. De patiënt klaagt over een onwelriekende, niet irriterende afscheiding, en onderzoeken onthullen homogeen, grijs-witte afscheiding. Een voorbijgaande “visachtige geur” kan worden “onthuld” door de toepassing van 10 procent kaliumhydroxide om de vaginale afscheiding op een glasplaatje.

Oorzaken en risicofactoren van Gardnerella Vaginalis

Aangenomen wordt dat de infectie seksueel wordt overgedragen. De bacteriën worden ook gevonden in vrouwen zonder een geschiedenis compatibel met een seksueel overdraagbare ziekte, en levert vaak geen symptomen.

Symptomen van Gardnerella Vaginalis

Ontstekingsreacties en een typische vaginale afscheiding geassocieerd met een “muffe” of “visachtige” geur. De hoeveelheid afscheiding is nogal variabel, en er is weinig vulva of vaginale irritatie in verband met deze infectie, maar de penetrante geur is meestal de belangrijkste klacht.

Diagnose van Gardnerella Vaginalis

De diagnose van bacteriële vaginose wordt gemaakt in een aantal stappen. Eerst wordt een visueel vaginaal onderzoek uitgevoerd om te controleren op tekenen van bacteriële vaginose. Vervolgens wordt een monster van vaginaal vocht voor laboratoriumonderzoek genomen om te zoeken naar het type bacterie gekoppeld aan bacteriële vaginose.
Er zijn weinig witte bloedcellen en lactobacillen aanwezig. De karakteristieke “clue cellen” worden geïdentificeerd als tal gestippelde of gekorreld epitheelcellen. Deze verschijning wordt veroorzaakt door hechting van vrijwel gelijkmatig verdeeld Gardnerella vaginalis organismen op hun oppervlak.
Klompjes Gardnerella vaginalis organismen worden opgemerkt aan de randen van epitheelcellen of vrij in het preparaat drijvende. Een kweek is zelden noodzakelijk om een diagnose te kunnen stellen.

Advertisement