Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Een afspraak bij de orthodontist

Een mooi gebit helpt mee om met zelfvertrouwen een glimlach op je gezicht te toveren. Helaas heeft niet iedereen van zichzelf mooie rechte tanden. Mocht je dit wel heel graag willen dan zijn tandartsen in staat om je hierbij te helpen. Door middel van een beugel kan een orthodontist een mooi recht gebit creëren. Hier gaat wel enige tijd overheen, maar dan heb je ook wat.

Wat doet een orthodontist?

Orthodontisten zijn gespecialiseerd in de stand van je tanden en het beïnvloeden daarvan. De groei en stand van je gebit is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Echter wordt de groei en stand van je tanden ook vaak van buitenaf beïnvloedt. Denk hierbij aan een ongeluk waarbij de boel een behoorlijke opdonder krijgt of door het duimzuigen. Mochten je tanden door een van deze redenen scheef staan of je kiezen geen ruimte hebben om te groeien, dan kan een orthodontist hier een handje bij helpen. Die bezorgt je uiteindelijk een mooi recht gebit.

Moet ik een beugel?

Niets moet, maar soms is het wel verstandig om een beugel te nemen. Het kan namelijk zo zijn dat dat je kiezen bijvoorbeeld niet voldoende ruimte hebben. Het is dan mogelijk dat je kiezen je andere tanden opzij gaan duwen. Je komt dan met een mond vol scheve tanden te zitten, en daar zit je uiteraard niet op te wachten. Een andere reden kan zijn dat je van jezelf geen mooi recht gebit hebt. Door een beugel kan de orthodontist de stand van je tanden beïnvloeden, zodat je daarna met vol zelfvertrouwen lachend op de foto staat.

Het is zover; een beugel!

Tijdens de eerste afspraak kijkt de orthodontist eerst goed naar je gebit. Hoe staan de standen en hoe gaan je kiezen zich ontwikkelen, mochten die nog niet doorgekomen zijn. Zodra de orthodontist het verstandig vindt om een beugel te plaatsen, zal hij een afdruk van je gebit maken. Dit smaakt niet al te lekker, maar zo kan de orthodontist goed zien hoe het ervoor staat met je gebit. Daarnaast maakt hij een aantal foto’s om een goed behandelplan met je te bespreken. Je moet er wel rekening mee houden dat je een beugen vaak minimaal één jaar moet dragen.

Verschillende soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels. Allereerst de welbekende blokjes beugel. De orthodontist plaats blokjes op je tanden die met een metalen draad met elkaar zijn verbonden. Als je weer een afspraak hebt bij de orthodontist dan stelt hij die draden bij waardoor er druk op je gebit komt te staan. Dit zorgt ervoor dat je gebit langzamerhand in de gewenste stand wordt geduwd. Een andere beugel is de plaatbeugel. Je krijgt hiermee een plaat tegen je gehemelte aan die met haakjes om je tanden vast zit, maar niet vastgelijmd dus je kan hem te allen tijden uit doen. Naast deze twee bekende opties zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Deze kunnen besproken worden met de orthodontist.
Denk jij dat je een beugel moet? Of wil je gewoon heel graag van je scheve gebit af? Laat je gebit dan eens door een orthodontist controleren om er achter te komen wat de mogelijkheden zijn. Wie weet loop jij over een tijd met een stralende glimlach en vol zelfvertrouwen over straat.

Advertisement