Connect with us

Gezondheid & Welzijn

De NHG-standaard COPD

Een van de hulpmiddelen die worden ingezet om mensen met COPD te behandelen is de NHG-standaard COPD. Dit hulpmiddel is onlangs nog herzien. Er is nu meer aandacht om patiënten ertoe te zetten om te stoppen met roken en meer te bewegen. Je begrijpt dus dat de standaard een combinatie is van meerdere onderdelen, waarbij de inzet vanuit de patiënt meer aandacht heeft gekregen. Sowieso is het belangrijk dat zowel mensen met COPD als mensen die de longziekte niet hebben, voldoende aandacht geven aan hun gezondheid om zo op die manier beter om te kunnen gaan met eventuele ziektes.

Wat kun je zoal doen om je gezondheid te verbeteren?

Natuurlijk liggen een aantal tips voor de hand. Denk hierbij aan gezond eten, regelmatig sporten en gedurende de dag ook regelmatig voor lichamelijke beweging te zorgen. Daarnaast is het ten zeerste af te raden om te roken of om in ruimtes te zijn waar gerookt wordt. Immers, meeroken is ook zeer slecht voor je gezondheid. Tot zover deze basistips, maar wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat je vitaal blijft?

Vermijd vervuilde omgevingen

Steden waar dagelijks enorm veel verkeer doorheen rijdt, hebben doorgaans veel meer te kampen met luchtvervuiling dan een dorpje dat midden in een bosrijke omgeving ligt. Nu willen we natuurlijk niet stellen dat je per direct naar een afgelegen dorp zou moeten verhuizen, maar het is wel goed om te weten dat het wonen in een omgeving waar veel luchtvervuiling is, niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Sommige mensen denken dit te kunnen compenseren door veel te sporten en dan met name in de buitenlucht te gaan hardlopen. Bedenk dan dat je tijdens het hardlopen juist veel in contact komt met de vervuilde lucht en je door de lichaamsbeweging en de daaraan verbonden snellere ademhaling alleen maar meer vervuiling inademt.

Ga op muziekles

Deze tip had je waarschijnlijk niet zien aankomen, maar bepaalde muzieklessen, zoals bijvoorbeeld zingen of het bespelen van een blaasinstrument, zorgen ervoor dat de longen sterker kunnen worden. Het zijn immers goede ademhalingsoefeningen waardoor ook je conditie zal verbeteren. En met een beetje geluk kom je in contact met andere mensen waarmee je veel plezier kunt hebben. Plezier geeft weer een gelukkig gevoel en een gelukkig gevoel zorgt op zijn beurt voor een betere mentale gesteldheid. Een betere mentale gesteldheid, zorgt op zijn beurt weer voor een betere gezondheid.

Neem signalen rondom je gezondheid serieus

Je lichaam geeft over het algemeen signalen af wanneer het ergens last van heeft. Voor wat betreft COPD geldt dat je last kunt krijgen van onder andere heftige hoestbuien, kortademigheid of benauwdheid. Dergelijke signalen moet je serieus nemen. COPD is immers nog niet te genezen en daarom is het van belang om in een zo vroeg mogelijk stadium van de longziekte in te grijpen en een passende behandeling in te zetten. De huisarts is hierbij de eerste persoon waar je naartoe gaat, om vervolgens verder onderzoek en een behandelplan op te laten stellen.

De-NHG-standaard-bij-COPD

De-NHG-standaard-bij-COPD

Advertisement