Connect with us

Auto

Wat kost een autoruit vervangen?

Heb je een scheur, sterretje of een barst in je autoruit? Wat dien je in zo’n situatie te doen? Laten repareren of vervangen? Naar welke autoglashersteller moet u gaan? En wat kost het? In dit artikel beschrijf ik de stappen die je moet zetten zodat je zonder gevaar weer de weg op kunt.

De kosten van een autoruit vervangen

De meest voorkomende oorzaken van autoruitschade in Nederland zijn vandalisme en steentjes op de weg die tegen de ruit spatten. De autoruit vervangen is niet goedkoop; dit heeft vooral te maken met de hoge kosten van een autoruit, je betaalt meer voor de ruit dan voor de reparatie of vervanging. Heb je een goeie dekking van je verzekering? Dan hoef je hierover niet druk om te maken. Als je bent verzekerd tegen ruitschade dan kan je de autoruit gratis laten vervangen. Onder een goeie dekking valt de WA-Plus, WA Mini Casco en de Allrisk.

Gratis autoruit vervangen

Een autoglashersteller kan gratis de autoruit vervangen, omdat zij afspraken met je autoverzekeraar hebben. Je betaalt dus niet zelf de kosten, maar de verzekeraar. Het is wel belangrijk om bij je verzekeraar na te vragen met welke autoglasherstellers zij afspraken hebben, je komt hierdoor niet achteraf met verrassingen te staan. Autoglasherstellers handelen de gehele afwikkeling af. Je hoeft dus niet heen en weer te mailen naar je verzekeraar. Wat betreft de no-claim korting verandert er niets. Logisch ook, je bent uiteindelijk niet zelf verantwoordelijk geweest voor de schade.

De eigen risico

Je bent wel verzekerd, maar hebt een eigen risico. In dit geval kost het je wel wat, maar lang niet zoveel als wanneer je niet verzekerd ben. Wanneer je een eigen risico hebt, zal de vervanging of reparatie maximaal €75 of €150 kosten. Vaak neemt de glashersteller dit bedrag over, waardoor het zelfs niets kost. Een autoruit vervangen kost dus niets als je verzekerd ben.

Niet verzekerd

Wanneer je niet ben verzekerd zou je de totale kosten zelf moeten betalen. Een vervanging kost in zo’n geval tussen de 150 en 400 euro. Dit verschilt per ruitschade hersteller, en kan dus minder of meer zijn. Als je nog geen dekking hebt tegen ruitschade is het dus verstandig om dit alsnog te doen, zodat indien nodig, de autoruit gratis vervangen kan worden. Immers, in Nederland heeft 25% van de autobezitters jaarlijks last van deze vorm schade.

Advertisement