Connect with us

Auto

Welke motorolie is geschikt?

Heb je een auto of een motor, dan zul je ook regelmatig de olie moeten peilen en zien of er nog olie bijgevuld moet worden. Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten olie van allerlei uiteenlopende merken. Het kan dus soms lastig zijn om te kiezen uit de soort olie en je moet sowieso weten welke motorolie het meest geschikt is voor jouw voertuig. In veel gevallen zul je in de handleiding terug kunnen vinden welke olie je voertuig nodig heeft, anders moet je er zelf achter zien te komen welke olie je moet kiezen.

Waarom heb je motorolie nodig?

Een voertuig heeft motorolie nodig. Zonder olie zal er al heel snel grote schade aan het voertuig ontstaan. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom voertuigen olie nodig hebben.

  • Motorolie zorgt voor een goede afdichting tussen de zuiger en cilinders.
  • Vele onderdelen in een motor bewegen. De meeste onderdelen zijn van metaal. Wanneer metalen onderdelen tegen elkaar komen dan zal snel schade ontstaan. Motorolie voorkomt juist dat de verschillende onderdelen met elkaar in contact kunnen komen.
  • In de motor vindt een verbrandingsproces plaats, waarbij warmte vrij komt. Olie zorgt ervoor dat de warmte afgevoerd wordt.
  • Vuildeeltjes in de motor wordt door motorolie afgevoerd.

Vind de meest geschikte motorolie

Temperatuur verschillen bepalen voor een belangrijk deel de soort olie die het meest geschikt is voor je voertuig. Het is heel belangrijk om de juiste motorolie te kiezen, want motoren worden steeds complexer. Vroeger kon je nog wel eens een standaard soort olie gebruiken, maar veel auto’s pruimen dit niet meer. Het nummer op de fles olie is belangrijk. Bijvoorbeeld 5W40 olie. Het nummer 5W is een nummer die zo laag mogelijk moet zijn als je auto moeite heeft met starten bij koud weer. Hoe lager dit nummer des te vloeibaarder de olie. Het andere nummer gaat juist over zomertemperaturen. Dan moet olie zo mogelijk blijven.

Advertisement