Connect with us

Actueel

Huurwoning via Orange Wonen Verhuurmakelaars

Snel een huurwoning?

Op zoek naar een huurwoning omdat u afgestudeerd bent of heeft u een nieuwe baan? Of bent u gescheiden en dringend op zoek naar een tijdelijke woning of kunt u uzelf een gewoon koophuis nog niet veroorloven? Bent u van plan om een woning te gaan huren?  Er zijn talloze redenen waarom iemand een tijdelijke woning nodig heeft. Het liefst zo snel mogelijk en voor een goede prijs. De beste manier om een huurwoning te vinden?
Wellicht bij het eerste makelaarskantoor naar binnen lopen en vragen naar een geschikte woonruimte of een advertentie op marktplaats zetten? Waar moet u mee beginnen.

Dit zijn 5 tips om te zorgen dat je een juiste woning voor de beste prijs krijgt

Als eerste moet u zich bedenken hoe lang u in deze woning wil blijven wonen. Is het een tijdelijke oplossing voor een jaar dan is misschien een gemeubileerde woning voor u een goede oplossing. Gemeubileerde woningen liggen hoger in prijs. Maar daarvoor is alles wat er nodig is om comfortabel te kunnen wonen aanwezig. Daardoor is het veelal goedkoper en makkelijker als u deze woning voor een korte periode wilt gebruiken.
Wilt u juist een woning zoeken waar u een langere tijd kan blijven wonen dan is een gestoffeerde woning een betere optie. De investering voor de aanschaf van meubels en inrichting haalt u er gemiddeld in een paar jaar uit.
Als tweede, voordat u op zoek gaat naar een huurwoning is het verstandig om uzelf af te vragen aan welke eisen uw huurwoning moet voldoen. Waar bent u tevreden mee? Een droomwoning is voor iedereen anders. U moet u wel bedenken en beseffen dat sommige eisen die u hebt wellicht niet in uw budget zullen passen.

Hier zijn enkele vragen die u uzelf moet stellen:

 • Hoeveel slaapkamers heeft u nodig? Als u vaak loges hebt en daarom een twee slaapkamers nodig hebt, kunt u een compromis sluiten en uw loges op de slaapbank in woonkamer laten slapen?
 • Wilt u een eigen douche en wc of vindt u het niet erg om deze met een andere bewoner te delen?
 • Wilt u uw eigen keuken? Zo ja, welke keukenapparatuur heeft u minimaal nodig? Of vindt u het acceptabel om de keuken te delen?
 • Moet de woning nog “naar verf ruiken” of mag deze een paar jaar oudere stoffering hebben?
 • Het is altijd prettig om een buitenruimte bij uw huurwoning te hebben, maar heeft u deze echt nodig? Zo ja, is bijvoorbeeld een Frans balkon ook acceptabel?
 • Heeft u een fiets of een auto? Als u een auto hebt dan is het veelal voordeliger om een woning buiten het centrum te zoeken. In het centrum zijn er meestal strengere regels betreffende parkeren en het kan heel kostbaar zijn.

In derde instantie, de prijs. Wat mag uw huurwoning kosten? Informeer bij de belastingdienst en gemeente van de plaats waar u wilt gaan wonen naar de belastingen en heffingen die u straks moet gaan betalen. Kunt u alle kosten zelf opbrengen of heeft u een borgsteller? Wanneer u weet wat, waar en voor welk maximaal bedrag u wilt huren is de tijd om een woning te gaan zoeken.
Er zijn talloze manieren om een geschikte huurwoning te vinden. Maar waar kun een huurwoning vinden? Een geschikte huurwoning vinden kan een tijdrovende klus en vaak ook een frustrerende opgave zijn. Meestal vindt u een huurwoning bij deze twee partijen:

Woningbouwvereniging

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet u zich eerst inschrijven. Als dat is gebeurd, kunt u op vrijgekomen woningen reageren. Het kan echter jaren duren voordat u op een betaalbare woning kunt huren. Gemiddelde wachttijd in Amsterdam of Haarlem is 10 jaar.

Verhuurmakelaars

De beste manier om snel een goede huurwoning te vinden is zoeken bij of via een verhuurmakelaar. Zij bemiddelen tussen een huurder en verhuurder. De afgelopen paar jaar zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van huren en verhuren van de woningen. De woningmarkt is behoorlijk veranderd. Jaren hebben makelaars “van twee walletjes gegeten”, het kon allemaal niet op.
Als je een appartement of een huis via een makelaar huurde, betaalde u soms zomaar duizend euro aan bemiddelingskosten, inschrijfkosten, kosten huurder, administratiekosten etc…
Maar mag dit wel?
De Hoge Raad stelt dat het verdienmodel dat veel verhuurmakelaars tot op de dag van vandaag hanteren onwettig is. Meestal gaat het om kantoren die op hun site woningen adverteren waarop huurders alleen via diezelfde makelaar kunnen reageren. De huurder die het huis uiteindelijk krijgt, betaalt uiteindelijk kosten die afhankelijk van de creativiteit van de makelaar onder diverse namen vermomt worden zoals: inschrijfkosten, administratiekosten, bezichtigingskosten, handeling fee etc. etc..
Feitelijk dienden deze makelaars zo twee heren en dat mag niet, zo stelt de hoogste rechter. Volgens onderzoek van Avro / Tros: “Grote verhuurmakelaars als 123wonen, Domica en Rotsvast opereren in dit grijze gebied. Deze verhuurmakelaars vragen vrijwel altijd courtage aan de huurder. De huurder weet vaak niet dat hij geen courtage hoeft te betalen”. De gehele uitzending kunt u hier zien: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/21-04-2014/bemiddelingskosten-voor-huurwoningen/
Ook Kassa & Vara hebben meerdere uitzendingen besteed aan verhuurmakelaars die de teruggave van bemiddelingskosten ontduiken: https://kassa.vara.nl/media/353905
Hoe vindt u een eerlijke makelaar en bestaan zij nog?Voordat je zaken met een makelaar gaat doen is het aan te raden om vijf minuten tijd aan onderzoek te besteden, dit onderzoek kan je honderden euro’s besparen.
Enkele tips:

 • Zet de makelaars van de woningen die u wilt bezichtigen op een rij. Zoek op de website van deze makelaarskantoren informatie over de kosten voor de huurder. Als je op de website ziet “ Geen verborgen kosten, je betaalt ons niets voor een huis uit ons eigen aanbod etc.” Dan is het een goed teken, deze makelaars zijn duidelijk. Voor de zekerheid kunt u zij nog altijd bellen en het na vragen. Zie mijn vorige blog: “Hoe herken ik een goede verhuurmakelaar ?”
 • Maar als u geen informatie op de website over wat de kosten zijn dan is het meestal een slecht teken, dan kunt u ervan uitgaan dat kosten berekend krijgt. Bel deze makelaar en vraag: “ Stel, ik wil een woning uit jullie aanbod huren. Welke kosten betaal ik aan de verhuurder en wat betaal ik aan jullie?” Dan hoort u vanzelf waar u aan toe bent en dan is het aan u om te bepalen of u met deze partij in ” zee wil/ moet gaan”. Velen makelaarskantoren verlagen deze kosten om deze acceptabeler voor de huurder maken, zodat huurder niet zo snel naar de rechter zal stappen. Uit ons onderzoek is gebleken 9 van de 10 makelaars nog steeds onwettig gemiddeld €400,- exclusief BTW aan een huurder blijven berekenen. Dit mag niet!
 • Wanneer u een bepaalde woning toch graag wilt hebben dan moet u deze kosten betalen anders krijg u de sleutels van de woning niet. Het is aan u om te bepalen of u daarna het geld terug gaat vorderen. Wij zouden het wel aanraden! Als eerste stuur een aangetekende brief naar de bemiddelaar, zie modelbrief op de website van de woonbond:https://www.woonbond.nl/publicatie/modelbrief-terugvorderen-bemiddelingskosten. En daarna afhankelijk van de reactie van de verhuurmakelaar/bemiddelaar neemt u de vervolg stappen.
 • Stelt u zich voor, het is zover en na veel voorwerk gedaan te hebben, heeft u uiteindelijk de juiste makelaar gevonden maar helaas de woningen die deze makelaar op dit moment op de voorraad heeft voldoen niet aan uw wensen. Wat dan? Afhankelijk van hoe dringend u een woning nodig hebt heeft u twee mogelijkheden.
 • Als u niet direct een woning nodig heeft dan kunt u zich voor een gratis mailingdienst bij deze makelaar aanmelden (de meeste makelaars hebben deze service gratis). Het kan echter even duren voordat er een geschikte woning weer bij deze makelaar aangemeld wordt.
 • Heeft u een woning binnen een maand of korter nodig dan moet u snel handelen. Hier heeft u weer twee opties. Of u betaalt onrechtvaardige kosten aan de verhuurmakelaar die wel een geschikte woning heeft of u geeft een aanhuur zoekopdracht bij een eerlijke makelaar. Deze zal een woning voor u zoeken en als die gevonden is u interesse vertegenwoordigen bij de verhurende partij. Let op! Deze dienst is niet gratis. De makelaar moet veel werk verzetten om een woning buiten zijn bestand voor u te vinden. Bij een eerlijke verhuurmakelaar betaalt u niets vooraf. Maar pas als deze een woning naar uw wens voor u gevonden heeft. Daarbij weet u zeker dat u niet te veel betaalt en dat u tijdens het zoeken en onderhandelen door een professioneel en onpartijdig partij bijgestaan wordt die alleen uw belangen vertegenwoordigd.

Het is een overweging die u alleen zelf kan maken of u betaalt onrechtvaardige kosten om een woning te kunnen zien, huren of u betaalt bijna dezelfde bedrag aan een makelaar die al het zoekwerk tot het onderhandelen voor u gaat doen.
Een zoekopdracht aan een eerlijkw makelaar geven is meestal de beste optie. U hoeft niet meer zelf alle websites af te struinen, bellen en mailen met diverse partijen, ook hoeft u niet meer veel tijd te besteden in het inplannen van de bezichtigingen om daarna na al deze moeite teleurgesteld gedwongen verder gaan zoeken omdat de woning net voor u neus verhuurd is. Wanneer u een opdracht geeft wordt het voor u geregeld en zo weet u zeker dat u de best mogelijke deal en de woning naar uw wens zo snel mogelijk gevonden hebt.

Orange Wonen Verhuurmakelaars

Orange Wonen verhuurmakelaar is in bezit  van veel kennis en ervaring op het gebied van aanhuren van de woningen. Onze werkwijze is duidelijk en alle tarieven zijn transparant. Bij alle woningen in ons eigen aanbod is de verhuurder opdrachtgever en hij betaalt alle kosten omtrent het verhuren van de woning.
Orange Wonen doet van alles voor je:

 • Aanhuren van de woningen. Duidelijke werkwijze en transparante prijzen, alle tarieven staan op onze website.
 • Wanneer je ons een zoekopdracht geeft hoef je niet meer verder zelf gaan zoeken. Wij doen alles om zo snel mogelijk jouw
 • De huurder betaalt bij ons geen kostenvoor een woning uit ons eigen aanbod!
 • Nuts voorzieningen, schoonmaakdienst, ramenwasser etc. etc. wij helpen je graag!
 • Bezichtigen op zaterdag? Wij gaan natuurlijk met je mee!
 • Probleem of een vraag wij zijn er altijd voor je. Je kan ons whats’app of sms sturen, bellen, mailen of via website reageren van 10 t/m 20 uur, van maandag t/m zaterdag.

Heeft u hulp nodig of meer informatie? Neem dan contact op met ons!

opbergboxen opbergboxen

Drie tips om een ongeorganiseerd en overvol huis te voorkomen

Huis & Tuin

Bus huren voor een extra leuke excursie

Auto

Verschillende soorten beplating voor een mooi afwerking

Huis & Tuin

Advertisement