Connect with us

Actueel

Tips waarmee het maximale uit de accu van jouw laptop haalt

laptop accu

En hangt jouw laptop aan de oplader terwijl je dit leest? De kans is groot want bij de meeste laptops is de accu de zwakke schakel. Vaak zie je de standby tijd van je laptop al na korte tijd snel teruglopen. Zeker als je hem intensief gebruikt en hem vaak aan het stopcontact hebt hangen. Dit kun je voorkomen. Hoe lees je hier.

De voor- en nadelen van een lithium accu

De meeste laptops zijn uitgerust met een moderne lithium-ion batterij. Het grote voordeel hiervan is dat het gaat om lichtgewicht accu’s met heel veel energieopslag. Bovendien hebben de accu’s geen last van geheugeneffect waardoor de capaciteit drastisch achteruit gaat. Het grote nadeel is echter dat deze accu niet goed bestand is tegen hitte. Werk daarom bij voorkeur met je laptop op een harde ondergrond en al helemaal niet op schoot of op een kussen. Als je je accu goed gebruikt en onderhoudt, hoef je de accu echt niet jaarlijks te vervangen, zelfs niet bij intensief gebruik.

Tip 1 Laat je accu niet helemaal leeglopen

Leg je accu aan de dell oplader zodra hij 20 procent of minder vol is. En voorkom dat de accu langer geladen wordt dan nodig. Vergeet niet dat zodra de accu vol is, hij automatisch wordt bijgeladen zodra het energieniveau zakt, zelfs wanneer je er niet mee werkt. Daarom is je laptop of smartphone opladen terwijl je slaapt niet verstandig.

Tip 2 Gebruik de spaarstand

Als het gaat om stroomverbruik is het display de grote boosdoener. Daarom is het verstandig om het brightness-niveau aan te passen. En maak gebruik van de spaarstand optie. Zo schakelt je laptop automatisch op standby als je hem korte tijd niet gebruikt.

Tip 3 Zet bluetooth uit

Zelfs als je er geen gebruik maakt, verbruikt de bluetooth-functie energie omdat hij voortdurend op zoek is naar apparaten om verbinding mee te maken. Heb je bluetooth niet nodig, schakel de optie dan uit. Dat geldt overigens ook voor de wifi-functie.

Tip 4 Sluit je programma’s af

Hoeveel programma’s heb je open staan? Denk aan de browsers, media-players en downloads. Maak er een gewoonte van om alleen de programma’s die je nodig hebt open hebt staan. Zo voorkom je dat je de processor onnodig belast wordt en energie vreet.

Tip 5 Weg met de randapparatuur

Een toetsenbord, speakers, muis, externe geheugen opslag of USB-sticks. Wat hangt er bij jou aan de laptop? Gebruik zo min mogelijk USB-poorten want ook de externe apparaten verbruiken energie.

Tip 6 Kalibreer de accu

Het is verstandig om regelmatig, en vooral bij het eerste gebruik, de accu te kalibreren. Dat doe je door de laptop eerst volledig te laden en vervolgens te ontladen. Door dit een paar keer te herhalen kan de accu de capaciteit nauwkeuriger weergeven. Vergeet niet om voor het kalibreren eerst de energiebesparende opties uit te schakelen.

Tip 7 Houd rekening met het weer

Een lithium accu kan niet tegen extreme weersomstandigheden. Voorkom dat je accu op warme dagen niet te heet wordt. Geef hem regelmatig de tijd om af te koelen. De accu is ook niet bestand tegen kou. Dus laat hem op winterse dagen niet in de auto liggen.

Tip 8 Haal accu eruit als je hem lange tijd niet gebruikt

Weet je dat je je laptop een paar weken niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, haal dan als het kan de accu uit je laptop. Maar doe dit niet met een volledig opgeladen accu, bij voorkeur met een accu die nog voor 40 procent vol is. En bewaar de accu op een koele en droge plek.

Volg je onze tips op, dan weet je zeker dat je nog heel lang en veel plezier hebt van jouw accu. Heb jij nog een goede oplader nodig voor jouw accu? Partsfrog heeft laders en adapters voor laptops van verschillende merken zoals Dell.

Advertisement