Recyclebaar plastic, kartonnen of herbruikbare bekers?
Het festivalseizoen is volop in gang. Alleen in Nederland worden jaarlijks ongeveer 127 miljoen bekers ingezet om alle dorstige festivalbezoekers te voorzien van bier en fris. Het gros hiervan bestaat uit plastic bekers die na inzameling worden verbrand of gestort bij het huisvuil. Steeds meer festivals zetten in op duurzaamheid en kiezen voor wegwerplastic dat volledig recyclebaar is, gaan voor kartonnen bekers of zetten herbruikbare glazen in.
Voor het milieu is het traditionele glas, dat kan worden afgespoeld en hergebruikt, nog steeds het meest vriendelijke alternatief. Een glas drinkt nog altijd het lekkerst. Echter, de terugkeer van het glas op het festivalterrein is door het gewicht en de breekbaarheid niet realistisch. Maar aan het tijdperk van het wegwerpplastic dat na gebruik
achteloos op de grond wordt gegooid, lijkt een eind te komen.
Bekers van natuurlijke materialen
Steeds meer festivalorganisatoren kiezen voor bekers en glazen die volledig recyclebaar zijn. Denk aan karton of PLA en C-PLA (polyactic acid) gemaakt van natuurlijke materialen zoals maïs of suikerriet. Nog een stapje verder gaan de festivals zoals Best Kept Secret, die kiezen voor de (duurdere) herbruikbare plastic hardcups. Dit zijn de echte pioniers, want er komt nog wel wat bij kijken.
Niet alleen zijn de hardcups duurder in aanschaf – er moet een statiegeldsysteem worden opgezet en de gebruikers moeten worden heropgevoed. Zelfs als er statiegeld moet worden betaald, kiezen nog veel bezoekers ervoor om de lege bekers uit gemakzucht te droppen. Gelukkig denken fabrikanten en drankleveranciers mee en brengen praktische hulpmiddelen op de markt, zoals persoonlijke, gebruiksvriendelijke bekerhouders. De insteek is dat de bezoeker zijn glas niet hoeft vast te houden en toch altijd bij de hand heeft.
Inzameling herbruikbare en kartonnen bekers
De milieuvriendelijkheid valt of staat bij de inzameling van de bekers. Organisatoren kunnen nog zo’n goede bedoelingen hebben, als de bekers niet worden gescheiden worden ingezameld en afgevoerd naar een bedrijf dat ze verwerkt dan zijn alle inspanningen voor niets. Inmiddels is er een landelijke campagne gelanceerd door Plastic Promise waarmee het gedrag van de festivalbezoekers moet worden omgebogen. Insteek is er voor zorgen dat alle bekers en glazen in de speciale afvalbakken en inleverpunten terechtkomen.
Bekers die op de grond tussen het andere afval belanden, zijn moeilijk te recyclen omdat er dan een mix van verschillende afvalsoorten ontstaat. Als de bezoeker meehelpt door zijn beker in de juiste afvalbak te gooien; dan ontstaat er een monostroom plastic die goed hoogwaardig valt te recyclen. Het streven van Plastic Promise is dat binnen drie jaar minimaal de helft van alle plastic wegwerpartikelen is vervangen door herbruikbare producten of hoogwaardig gerecycled wordt.
Ruim assortiment recyclebaar plastic en kartonnen bekers Of dat gaat lukken, is nog niet duidelijk. Bij de veel festivals loop je nog steeds over de kapotte bekers, die liggen zelfs rondom de speciale inzamelpunten. Het milieubesef is bij de festivalgangers anno 2019 nog ver te zoeken. Wel zijn er lichtpuntjes. De groothandel, zoals De Verpakkingswinkel, ziet dat de milieuvriendelijkheid een steeds grotere rol speelt bij de aanschaf van wegwerpbekers. Het aanbod kartonnen bekers en duurzame plastic bekers in het assortiment wordt langzaamaan steeds groter. Voorlopig is de goedkope plastic wegwerpbeker het meest verkochte product.. nog wel.. de vraag is voor hoe lang.