Connect with us

Actueel

Kamperen met kinderen

kamperen kind

Vaak zie je dat mensen die het fantastisch vinden om te kamperen, dit reeds op jonge leeftijd al deden met hun ouders. Zij zijn erin gegroeid en niet anders gewend om vakantie te vieren. En als je het goed bekijkt is kamperen vooral voor kinderen een fantastische ervaring. Van nature wil een kind helemaal niet de hele dag binnen zitten voor de tv of achter de tablet. Op een camping kunnen kinderen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat buiten spelen en ravotten. Het is dan ook helemaal niet erg als je kleding aan het eind van de dag vuil is, want dat hoort erbij. Ook voor ouders zal kamperen met kinderen een leuke vakantie zijn. Hier kunnen zij de kinderen vrij laten en zelf tot ontspanning komen. Wel zijn er wat punten om op te letten als je met kinderen gaat kamperen.

Voordelen van kamperen met kinderen

Het grote voordeel van kamperen met kinderen is het de vrijheid voor zowel de kinderen als de ouders. Zodra je de tent opent kunnen kinderen gaan en staan waar zij willen. Als ouders zul je de kinderen waarschijnlijk de hele dag niet meer terugzien. Zij vermaken zich in de bossen, aan het water of op het speelveld. Ondertussen is het voor de ouders heerlijk om lekker ontspannen van de zon te genieten met een boekje. Iedereen is ook direct wat vrolijker, want niets moet. Zo zal het voor kinderen tijdens het kamperen een stuk minder lastig zijn om moeder even mee te helpen met de afwas. En omdat je toch elke dag heel gemakkelijk eet, zal er lang niet zoveel vaat zijn. Leuk is ook dat zowel de ouders als de kinderen snel nieuwe contacten opdoen. Kinderen komen in een mum van tijd al langs met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes die ook op de camping staan. Ook de ouders maken veel gemakkelijker contact met de mensen die hier kamperen.

Nadelen van kamperen met kinderen

Je kunt niet enkel de voordelen opnoemen en daarbij de nadelen weglaten. Want die kunnen er ook zijn. Als je in Nederland kampeert, dan kan het een nadeel zijn, dat je nooit gegarandeerd zon hebt. Zo kan het zomaar voorkomen dat je midden in een regenachtige zomer zit. En kamperen met kinderen in een kletsnatte tent is allesbehalve leuk. Kinderen vervelen zich al snel dus je zult de kinderen zelf moeten vermaken. Ga je in het voorjaar kamperen, dan kan de kou om de hoek kijken. Dit kan vooral ‘s nachts erg hinderlijk zijn, met kinderen die het ijskoud hebben. En natuurlijk speelt de hygiëne ook een belangrijke rol op de camping. Op een goede camping zal dit geen problemen geven en heb je schoon sanitair, maar er zijn ook campings waar het sanitair er niet uitziet. Helemaal lastig als kinderen ook nog eens last krijgen van diarree of buikgriep.

Waar aan denken bij het kamperen met kinderen?

Om zo weinig mogelijk last te hebben van de nadelen van het kamperen met kinderen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je kampeervakantie ook met kinderen helemaal zal slagen.

Kindvriendelijke camping

Als je op zoek gaat naar een camping, stel de kinderen dan centraal. Kinderen kunnen echt fantastische herinneringen overhouden aan een geslaagde kampeervakantie. Kies daarom een kindvriendelijke camping, met speeltuinen, speelweides en eventueel een zwembad of een strandje. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten voor kinderen om zich de gehele dag te vermaken. Neem je ook een baby mee, dan is het wel zo handig als de camping ook is voorzien van de nodige voorzieningen voor baby’s.

Warm en goed beddengoed

Na een dag druk spelen is een goede nachtrust onontbeerlijk. Bespaar daarom niet op een goede kinderluchtbed en kinderslaapzak. Een kinderluchtbed is mooi op maat en hiermee bespaar je ruimte. Een kinderslaapzak moet vooral heel warm zijn, bijvoorbeeld van wol. Neem ook extra dekens mee als kinderen het ‘s nachts koud krijgen. Het helpt ook een kussensloop van thuis mee te nemen, zodat ze minder moeite hebben om in een vreemde omgeving te slapen. Dit voelt wat vertrouwder aan.

Voorkom overlast door insecten

Tijdens het hoogseizoen kunnen (stekende) insecten het kampeerplezier behoorlijk verpesten. Vooral voor kinderen is dit erg vervelend. Een kind dat allergisch of gevoelig is voor insectenbeten kan er zelfs ziek van worden. Neem daarom voldoende klamboes mee. Ook al is het ‘s nachts één en al klamboe rondom een kinderluchtbed, het belangrijkste is dat ze geen overlast ervaren. Voldoende spray- en smeermiddelen om insectenbeten te behandelen en te voorkomen moet je uiteraard ook bij je hebben tijdens het kamperen.

Advertisement