Connect with us

Wonen

Wat is een hybride warmtepomp?

warmtepomp huis

Wil je graag van het aardgas af, of in ieder geval minder gas verbruiken in je woning? Dan is het een goed idee om je woning duurzaam te verwarmen door middel van een hybride warmtepomp. Deze waterpomp werkt samen met je cv-ketel, maar gebruikt stroom in plaats van gas om je woning te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat je 60% minder aardgas hoeft te gebruiken voor het warm houden van je woning, wat natuurlijk ontzettend goed is voor het klimaat.

Hoe werkt een warmtepomp?

De hybride warmtepomp werkt zoals gezegd op stroom in plaats van aardgas. Hij haalt de warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen, en is daardoor erg energiezuinig. Door hem te koppelen aan de cv-ketel kan deze bijspringen als het buiten te koud is, zoals in de winter, of als het te lang duurt voordat je woning op temperatuur is. daarnaast zorgt de cv-ketel ook voor het warme water in de keuken en de badkamer. Dit is een hele goede stap voor mensen die minder aardgas willen gebruiken. Wel verbruik je dan meer energie, maar dat zou je eventueel nog op kunnen lossen door zonnepanelen te plaatsen, om helemaal duurzaam bezig te zijn.

Volledig van het aardgas af

Wil je volledig van het aardgas af gaan in je woning, dan is dit goed mogelijk. De cv-ketel heb je dan niet meer nodig, deze wordt dan vervangen voor een volledig elektrische warmtepomp. Deze verwarmt dus niet alleen je woning met de warmte uit de buitenlucht zoals de hybride versie, maar zorgt ook voor het warme water.

Een ander verschil is dat deze waterpomp niet alleen de warmte uit de buitenlucht haalt, maar ook uit de bodem of het grondwater. Hier wordt vervolgens een bruikbare temperatuur van gemaakt. Ook is er een voorraadvat aanwezig voor de opslag van warm water. De warmtepomp kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor een lage temperatuur.

Is je woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Veel woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Heb je overal dubbel glas en zit er iets van isolatie in je dak, de buitenmuren en je vloer? Dan kun je gewoon een hybride warmtepomp aanschaffen. Ontbreekt er isolatie, dan doe je er goed aan je woning te laten isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Kijk ook goed naar je cv-ketel. Is deze 12 jaar of ouder? Dan is het wellicht verstandig een nieuwe cv-ketel aan te schaffen in combinatie met een hybride warmtepomp. Is je cv-ketel echter jonger dan 5 jaar, dan is het beter een hybride warmtepomp bij te plaatsen. deze gaat 10 jaar mee, wat ongeveer net zo lang is als de cv-ketel.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertisement