Connect with us

Sport & Recreatie

Stepadvies: waar moet je rekening mee houden als je een step wilt kopen?

Bij het uitkiezen van een step is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Vraag jezelf allereerst af wat je wilt gaan doen met de step. Als je toertochten wilt gaan maken, moet je step langere afstanden aan kunnen. Wil je juist steppend naar je werk vanuit het openbaar vervoer, dan is een vouwbaar exemplaar fijn, zodat de step makkelijk gedragen en opgeborgen kan worden. Koop je een step voor je kinderen? Dan zijn er weer heel andere zaken waar je aan moet denken. Hieronder een overzicht van vijf categorieën steppen: de kinderstep, de elektrische step, de stuntstep, de vouwstep en de autoped.

Kindersteppen

Er zijn al steppen voor de allerjongsten onder ons, want een step is naast leuk ook nog eens erg leerzaam. Voor kindjes tot 3 jaar hebben de steppen vaak wat dikker banden of drie wieltjes. Ze leren hun gewicht te bewaren, waardoor ze later gemakkelijk kunnen overstappen op een fiets. De verschillende steppen voor kinderen vanaf 4 jaar tot 12 jaar zijn speciaal gemaakt voor deze groep. Bij al deze leeftijden is een verstelbaar stuur erg belangrijk, je wilt natuurlijk dat je kind zo lang mogelijk met de step op pad kan. Denk ook aan de maximale belasting die de step aankan. Verder zijn er speciale eigenschappen die de ene step meer geschikt maken dan de ander. Een step met dikkere luchtbanden of grotere wielen kan langere afstanden afleggen, maar een vouwstep is weer handig op te bergen of mee te nemen achter in de auto. Ook kan de keuze voor twee remmen in plaats van één rem een belangrijke zijn. Bij de wat oudere kinderen kan een step voor volwassenen soms ook al geschikt zijn, kies dan wel altijd voor een step met een verstelbaar stuur.

Elektrische steppen

De elektrische step wordt al veel gebruikt in bijvoorbeeld kassen of fabrieken. Maar ook als je zelf net even wat harder wilt is deze step een prachtige keuze. Doordat de step wordt aangedreven door een elektromotor, kun je wel 16 km per uur halen. Bij een elektrische step moet je wel altijd rekening houden met de oplaadbare accu. Na opladen van de twee 12V batterijen kun je weer 40 minuten aaneengesloten steppen. Doordat je met de elektro step veel harder kan dan op een gewone step, gelden er ook strengere regels. Zo mag je niet zomaar de openbare weg op. Hier heb je altijd een bromfietsrijbewijs en bromfietskenteken voor nodig. Steppen op eigen terrein mag gelukkig wel.

Stuntsteppen

Hou je van actie dan is er de extra stevige stuntstep. Deze steppen zijn niet inklapbaar en niet in hoogte verstelbaar. Alles om een zo stabiel en stevig mogelijk step te krijgen, die niet snel kapot zal gaan bij de harde klappen die hij op moet vangen tijdens het stunten. De stuurhoogte van de stuntstep is vaak wat lager, om de stunts goed uit te kunnen voeren. Belangrijk bij de stuntstep is de juiste bescherming. Knie, pols- en elleboogbeschermers en een helm zijn zeker geen overbodige luxe.
 

Vouwsteppen

Bij de kindersteppen kwam al naar voren dat een opvouwbaar exemplaar handig kan zijn, maar ook voor volwassenen is een vouwstep soms een betere keuze. Deze steppen zijn een goed alternatief voor een gewone fiets of een vouwfiets. Je kunt gemakkelijk en snel van het station op je werk komen en eenmaal aangekomen of juist thuis is de step gemakkelijk op te bergen. Bedenk voor de aanschaf van een vouwstep of je één of juist twee remmen fijn vindt, denk aan de stuurhoogte en bekijk altijd vooraf even de maximaal toegestane belasting.
 

Autopeds

Veel volwassenen kennen de autoped nog wel van vroeger. Tegenwoordig is de autoped in een nieuw jasje gegooid, maar de oude vertrouwde eigenschappen zijn nog altijd aanwezig. Zo kan je door het stabiele en robuuste ontwerp van de autoped zeer lange afstanden steppen. De grote wielen met luchtbanden zorgen ervoor dat je een stevige en stabiele wegligging hebt. Een zeer veilige step, de autoped. En naast de stad ook erg geschikt voor in het bos of op andere hobbelige paden. Een extra fijne eigenschap van de autoped is de maximale belasting van 120 kg bij de Kickbike Freeride en de Yedoo City, wat de autoped een geschikte tourstep maakt voor jong en oud.
Het blijkt wel: voor elk persoon en voor elke situatie is er een ideale step. Voor de kinderen, opvouwbaar, om mee te stunten, voor in het bos of juist in een fabriek. Lees bovenstaande step-eigenschappen goed door voor aanschaf, en kies de juiste step voor jouw situatie!
Kijk voor meer informatie op www.stepbaas.nl

Advertisement