Connect with us

Onderwijs

De juiste keuze voor het MBO

mbo opleiding

Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt bij het uitzoeken van je studie, het gaat immers wel over je toekomst. In Nederland kan je als je vanaf het VMBO komt doorstuderen aan het MBO, het MBO kan je volgen op een ROC, AOC of een andere vakschool. Het MBO kent een ontelbaar aantal richtingen die je op kan, dit kan tot enige verwarring leiden bij het uitkiezen van een opleiding. Het belangrijke wat je bij het uitkiezen van je opleiding moet onthouden is dat deze keuze niet permanent is, er zijn veel opleidingen die heel breed zijn waardoor je niet specifiek aan één beroepskeuze of dergelijke vast zit.

Veranderen kan altijd

Zoals al eerder vermeld werd is een opleiding geen permanente keuze is, je kan namelijk altijd voor, tijdens of na je opleiding beginnen met een andere opleiding die je graag zou willen volgen. Op de meeste scholen krijg je hier ook uitgebreid informatie over, ook is op elke school wel een decaan die jou wil helpen bij het uitkiezen of veranderen van een opleiding. Je kan niet op elk moment van het jaar beginnen met een (nieuwe) opleiding, je moet je namelijk voor 1 mei aanmelden voor een nieuwe opleiding. Echter wanneer je wilt wisselen van opleiding dan kan je dit nog doen tot aan het einde van het nieuwe studiejaar.

Hulp bij het uitzoeken

Wanneer je niet weet welk studie je moet kiezen of nog niet helemaal zeker bent met je keuze is het erg verstandig om hier hulp bij te vragen. Vaak kunnen andere personen in jouw leefomgeving je helpen met het maken van deze keuze wanneer zij ook weten wat jij graag doet. Daarnaast kan je ook altijd om hulp vragen bij je decaan of mentor, zij kunnen je advies geven over bepaalde opleidingen en welke richting je, je het beste kan focussen. Ook bestaan er meerdere studiekeuzetests en studiekeuzetrajecten die je kan volgen, deze testen en trajecten proberen te achterhalen wat jij nou precies leuk en niet leuk vind en vervolgens krijg jij hierop te weten welke opleiding volgens de test of het traject het beste bij jou past met de dingen die je doet en wilt gaan doen. Op zoek naar goede coaching op het gebied van je studie en die jou helpt bij het kiezen van de juiste opleiding, neem dan contact op met VP-advies.

Advertisement