Connect with us

MKB & Industrie

Lagertechniek: Soorten lagers

tandwielen

Wat is lagertechniek?

Een machine met bewegende onderdelen ten opzichte van elkaar maakt gebruik van lagertechniek. Dit komt doordat zonder lagertechniek deze machines veel te snel zouden slijten en vast lopen. Doordat er weerstand is tussen bewegende delen in een machine ontstaat er wrijving, warmte en slijtage. Met behulp van lagertechniek wordt de weerstand tussen deze bewegende dusdanig beperkt dat de wrijving, slijtage en verloren energie zo laag mogelijk zijn. Daarnaast gaan machines door lagertechniek langer mee, zijn ze efficiënter en goedkoper in onderhoud.

Soorten lagers

Lagertechniek is een breed begrip. Lagertechniek wordt, zoals in vorige paragraaf uitgelegd, gebruikt om de weerstand in machines tussen bewegende delen tot het minimum te beperken. De soorten lagers die het meeste voor komen zijn de rollagers en de glijlagers. Deze zullen hieronder worden toegelicht.

Lagertechniek: Rollager

De meest bekende vorm van lagertechniek is de kogellager. Dit is een rollager die u zeer waarschijnlijk wel kent. Een kogellager wordt ingezet bij roterende bewegingen. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is bestaat een kogellager uit 2 ringen met daar tussen kogels. Door het draaien van de kogels wordt voorkomen dat de bewegende machinedelen slijten en vast lopen. Om er voor te zorgen dat een kogellager optimaal werkt moet deze worden gesmeerd, de kogellager is immers niet volledig vrij van wrijving.


Lagertechniek: Glijlager

Het principe van een glijlager is vrij eenvoudig. De glijlager heeft een cilinder vorm. In deze cilinder kan een as roteren. Natuurlijk ontstaat door deze rotatie wrijvingswarmte. Door er voor te zorgen dat de glijlager altijd goed gesmeerd is kan er voor worden gezorgd dat dit wordt beperkt tot het minimum. Door gebruik te maken van een glijlager zorgt u er voor dat de as niet snel hoeft worden vervangen. Enkel de glijlager moet naar verloop van tjid worden vervangen.

Op zoek naar een lagertechniek expert?

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van lagertechniek? Kühne Industrie is al jaren dé expert op het gebied van lagertechniek. In het assortiment vindt u verschillende soorten lagers voor zowel industriële als maritieme toepassingen.
Wilt u meer informatie over lagertechniek of bent u geïnteresseerd in de producten van Kühne industrie? Ga dan direct naar de lagertechniek pagina!

Advertisement