Connect with us

MKB & Industrie

Dropshipping voor uw webwinkel

Uw webwinkel

Op het moment dat uw plannen voor een webwinkel steeds concreter worden, moet u ook nadenken over voorraad en logistiek. Zeker als beginnende ondernemer moet u keuzes maken. Is het belangrijk om een voorraad aan te leggen, of kan er beter geld aan marketing worden besteed? Moet u kiezen tussen een goede beschikbaarheid van de voorraad of proberen meer bezoekers te trekken naar uw webwinkel? Dan is dropshipping wellicht een uitkomst voor u.

Dropshipping

Wat houdt dropshipping in? Bij Drop Shipment houdt u zelf geen voorraad aan, maar wordt de bestelling van de klant vanuit de webwinkel direct doorgestuurd aan de leverancier van het artikel. Dat is in veel gevallen de groothandel of fabrikant. Deze leverancier levert vervolgens rechtstreeks aan de koper, terwijl de factuur aan u wordt verstuurd. U koopt dus pas in op het moment dat de klant heeft besteld. Uiteraard kunt u zelf de verkoopprijs in uw webwinkel bepalen en zult u aan de uiteindelijke koper factureren. Bij dropshipping besteedt u dus het houden van voorraad en het verzenden van de verkochte producten uit.

De voordelen van dropshipping

De voordelen voor dropshippers zijn groot:
– besparen op opslagkosten, want u heeft geen ruimte voor de opslag van voorraad meer nodig;
– snellere levering aan de klant, aangezien de levering een schakel in de keten overslaat;
– besparen op logistieke kosten en besparen op tijd voor het uit- en inpakken van de artikelen;
– geen risico op veroudering van ingekochte artikelen;
– geen grote inkoophoeveelheden vereist, wat een eis is van veel leveranciers;
– kleinere kans dat u ‘nee’ moet verkopen aan de bezoeker van uw webwinkel;
– u kunt een veel breder assortiment aanbieden, namelijk alles wat de leverancier op voorraad heeft.
Vooral voor beginnende zelfstandigen en ondernemers die online actief zijn, is dropshipping daarom zeer interessant. Hoe minder tijd nodig is om goederen in ontvangst te nemen, pakketten samen te stellen en te versturen, hoe meer tijd u heeft om bezig te zijn met uw assortiment en het bereiken van meer klanten.

Voorwaarden dropshipping

De belangrijkste voorwaarde van dropshipping is dat uw leverancier of dropshipper betrouwbaar is. Dit betekent dat de dropshipping leverancier altijd de producten moet kunnen leveren die in uw webwinkel worden aangeboden. Ook dienen goede afspraken te worden gemaakt over eventuele retouren van de klant: kunnen deze zonder bijkomende kosten en andere voorwaarden worden teruggeleverd? Als verkoper blijft u namelijk verantwoordelijk voor de geleverde goederen.
Een mogelijk nadeel van dropshipping is dat het voor u moeilijker is om onderscheidend ten opzichte van concurrenten te blijven. Een persoonlijke attentie of het toevoegen van een aanbieding is bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet mogelijk.
De leverancier zal in de meeste gevallen voor de dropshipping service geld in rekening brengen, naast de reguliere inkoopprijs en verzendkosten. Doordat u kunt besparen op opslag-, transport- en personeelskosten, houdt u er echter meestal meer marge aan over. Want dat is uiteindelijk waar het om draait.

Dropshipping verstandig of niet?

MKB & Industrie

Advertisement