Connect with us

Huis & Tuin

Terrasoverkapping kopen? Lees dan deze nuttige tips!

Het aantal mensen dat een terrasoverkapping aan zijn woning laten vast bouwen groeit. En op zich is het ook helemaal niet zo vreemd, want met een overkapping boven je hoofd kun je in je tuin blijven zitten wanneer het gaat regenen en heb je bovendien minder last van de wind. Ideaal dus als je bijvoorbeeld een barbecueliefhebber bent of ongeacht de weersomstandigheden van je tuin wilt genieten. Wat we adviseren je echter om geen overhaaste beslissingen te nemen en goed na te denken over wat je eigenlijk van de overkapping verwacht, zodat je er dadelijk met de glimlach onder zit! Wellicht dat onderstaande tips je hierbij kunnen helpen.

Houdt rekening met de lichtinval

Een belangrijk punt dat door veel mensen over het hoofd wordt gezien wanneer ze een terrasoverkapping besluiten te kopen, is de lichtinval in de woonkamer van hun huis. Wanneer je namelijk een terrasoverkapping tegen je woning aanbouwt, ontneem je veel daglicht dat normaal gesproken je huiskamer verlicht.
Daarom is het van belang om te voorkomen dat je straks in een donkere huiskamer zit. Dit kun je onder andere doen door voor een terrasoverkapping van glas te kiezen. Andere opties zijn een lamellen dak of een constructie waarover je een doek kunt spannen, zodat je op de dagen waarop je geen gebruik maakt van je terras het doek open kunt vouwen en het daglicht je woning goed verlicht.

Kies de juiste plek in je tuin

Omdat terrasoverkappingen vaak heel lang mee kunnen gaan (mits je er een van goede kwaliteit koopt), is het van belang om de juiste plek in je tuin te kiezen om de constructie neer te zetten. Hoewel we in de inleiding hebben aangegeven dat veel mensen een overkapping tegen hun woning aan laten bouwen, is het ook mogelijk om voor een vrijstaande constructie te kiezen.
Wanneer je voor deze variant kiest, kan het lastig zijn om de juiste plek te kiezen waar je het bouwwerk wilt neerzetten. Kom je er maar niet uit welke plek het moet zijn? Schakel dan een terrasoverkappingen specialist in die bij je thuis de situatie kan komen bekijken en je kan voorzien van een degelijk advies.

Overleg voor de aanschaf met je buren

Soms kunnen terrasoverkappingen aardig hoog zijn en daardoor voor schaduwrijke plekken in de tuin van de buren zorgen. Soms zullen buren dit niet waarderen en kan er onenigheid ontstaan, met alle gevolgen van dien. Het is daarom zeker aan te raden om, voordat je tot aanschaf overgaat, eerst met je buren te overleggen of zij het geen probleem vinden dat je een terrasoverkapping in je tuin wilt zetten.

Kies het materiaal dat bij je past

Hoewel het in eerste instantie vooral belangrijk is dat de terrasoverkapping bij de uitstraling van de woning aansluit, is het ook relevant om stil te staan bij het onderhoud van het materiaal dat je kiest. Besluit je namelijk om een houten overkapping te kopen? Wees je er dan van bewust dat sommige houtsoorten periodiek een onderhoudsbeurt nodig hebben. Spendeer je je vrije tijd liever een andere zaken? Dan kan het dus een betere keuze zijn om een aluminium terrasoverkapping te kopen.

Terrasoverkappingen en accessoires

Onze laatste tip heeft betrekking op de accessoires waarmee je terrasoverkappingen kunt uitrusten. Sta even stil bij de vraag welke accessoires je echt niet wilt missen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een infrarood terrasverwarming, zodat je ook ‘s avonds laat en op de wat koudere dagen nog steeds buiten kunt zitten. Een ander populair accessoire zijn led lampjes die in de balken van de constructie kunt wegwerken. Zo heb je geen last van allerlei losse snoeren en maak je van jouw terrasoverkapping een sfeervol bouwwerk!

terrasoverkapping-van-glas

terrasoverkapping-van-glas

Advertisement