Connect with us

Huis & Tuin

Het onderhoud van het water- en rioleringssysteem

We zijn bij ons thuis elke dag afhankelijk van het water- en rioleringssysteem. Van douchen tot schoonmaken, van de afwas, de was doen tot het wassen van de auto, we zijn volledig verloren wanneer we niet in staat zijn om dit meest noodzakelijke water- en rioleringssysteem te gebruiken. Maar hoe vaak vraag je je eigenlijk af of dit water- en rioleringssysteem naar behoren is onderhouden? Net als elk ander systeem bij jouw thuis, vereist dit systeem onderhoud, anders kom je steeds voor kosten te staan voor het repareren of vervangen en dat is niet het scenario waar de meesten van ons mee geconfronteerd willen worden.
Het onderhouden van het water- en rioleringssysteem is lang niet zo moeilijk als je zou denken. Het betekent alleen maar dat je proactief in plaats van reactief moet zijn in hoe het systeem wordt gebruikt. Dit betekent dat je het volgende moet doen:

  • Weet hoe oud je huis is. Hoe ouder je huis is hoe groter de kans dat je langere rioolleidingen hebt en dat deze leidingen, op een bepaald punt, ernstig beschadigd kunnen zijn door bijvoorbeeld boomwortels – vooral als de wortels in de leiding zijn binnengedrongen. Dit veroorzaakt verstoppingen en uiteindelijk zullen de leidingen barsten. Het wordt aanbevolen dat je een professioneel onderhoudsbedrijf voor het water- en rioleringssysteem laat komen om je leidingen te laten inspecteren en, indien nodig, ze tenminste één keer per jaar te laten reinigen met wortel-snij-apparatuur. Je kunt ook een jaarlijkse schoonmaakbeurt plannen (rioolveer) om de leidingen schoon en obstructie vrij te houden. Ook kun je de gemeente reinigingsdienst om advies vragen over een herbicide schuimbehandeling die kan worden gebruikt voor het reinigen van de leidingen.
  • Vergeet niet dat items zoals kunststoffen, luiers, maandverband en zelfs vochtige doekjes nooit door het toilet gespoeld mogen worden omdat deze producten verstoppen en uiteindelijk breuk kunnen veroorzaken. Leer je gezin over het belang van het weggooien van deze artikelen op de juiste manier.
  • Giet nooit vet van welke aard dan ook in je riool. Dit zal leiden tot verstopping en het zal zich ophopen. Als je niet zeker bent van de staat van je afvoerbuizen, gebruik dan producten die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van de afvoeren. Als je je afvoer eenmaal hebt ontstopt/gereinigd kun je dit onderhouden door af en toe een ½ kopje zuiveringszout in de afvoer te strooien, gevolgd door een kopje azijn. Deze natuurlijke reactie zal helpen bij de afbraak van de accumulatie. Het kan ook helpen om de afvoer beter te laten ruiken.
  • Installeer afdekplaatjes over het putje van de badkuip en de wastafels om haren op te vangen die verstopping kunnen veroorzaken. Leeg deze afdekplaatjes wel regelmatig.

Problemen aan het water- en rioleringssystemen hoeven niet schadelijk te zijn, als je een paar minuten per maand of jaar besteedt aan deze proactieve stappen. Als je nog vragen hebt, vraag dan advies aan het lokale water- en rioleringsbedrijf om er achter te komen wat zij voorstellen voor jouw situatie. Mocht u in de omgeving van Katwijk wonen dan kunt u vertrouwen op de rioolservice van de Mol Groep, bekijk daarom ook eens onze website.

Advertisement