Connect with us

Huis & Tuin

Stappenplan tuinmuurtje maken

Ben je zelf een liefhebber van klussen en handig met de handen? Dan ben je vast ook geregeld in de tuin aan het klussen wanneer het zonnetje schijnt. Een populaire klus voor in de tuin is het maken van een tuinmuurtje. Zelfs een klein en laag muurtje zorgt al voor veel variatie in de tuin. Zo kun je een klein muurtje plaatsen als ophoging bij een bepaald stuk in de tuin. Met een aantal stappen kan dit al op een eenvoudige manier helemaal zelf. Stroop de mouwen maar alvast op, want hieronder hebben we de stappen op een rijtje gezet.

Stappenplan om zelf een tuinmuurtje te maken

Hieronder lees je de stappen die moeten worden doorlopen om helemaal zelf een tuinmuurtje in de tuin te plaatsen.

  1. Voordat je begint is het belangrijk om de juiste stenen te kiezen die je voor het muurtje wilt gebruiken. Erg populair zijn de Linia palissade excluton tegels.
  2. Graaf een kleine geul met een diepte van circa 30 tot 40 centimeter.
  3. Vervolgens is het belangrijk dat deze geul een sterke ondergrond krijgt. Dat doe je door een laag van 20 centimeter metselzand erin te gooien. Vermeng dit met het cement en stamp de laag stevig aan met een plank.
  4. Bovenop de zandlaag kan een rij met stoeptegels worden gelegd. Het is belangrijk dat er met een waterpas wordt gekeken of alle tegels helemaal recht liggen. Indien je nog oude grindtegels hebt liggen dan kun je deze hier ook voor gebruiken. In dat geval is het verstandig om de kant met het grind omlaag te leggen.
  5. Maak vervolgens de bovenkant van de tegels goed schoon en plaats hier 2 lagen steenlijm overheen. Tussen de 2 lagen kun je een afstand van 7 centimeter houden. Vervolgens is het tijd om de stenen te plaatsen.
  6. Nadat de eerste laag stenen erop ligt kun je weer een volgende laag steenlijn aanbrengen waar je weer stenen op plaatst. Zodoende kun je meerdere lagen plaatsen wat je zelf wilt. Aan het einde kun je ervoor kiezen om met een steenschaar een dunnere laag te leggen.

Advertisement