Connect with us

Huis & Tuin

Pot au feu, een Frans recept door Henk van Wilsum

Pot au feu is een typisch Frans gerecht dat vroeger vooral door boeren gezinnen werd bereid. Terwijl de mannen op het land aan het werk waren zetten de vrouwen een pan water op het vuur met daarin alle resten groenten, vlees en botten om zo een goedkope maaltijd op tafel te zetten die middag. Tegenwoordig is dit recept een echte klassieker. Kok Henk van Wilsum is gespecialiseerd in de Franse keuken en deelt vandaag zijn recept met ons.

Wat heb je nodig om deze heerlijke pot au feu te bereiden?
De basis van deze maaltijd is een pan met water. De hoeveelheid varieert natuurlijk met de hoeveelheid aan andere ingrediënten maar gebruik ongeveer 300 à 350 milliliter water per portie. Verder heb je vlees nodig. Er kan rund of varkensvlees gebruikt worden. Dit is een kwestie van smaak. Neem hiervoor ongeveer 100 gram per portie. Je kunt ook een mergpijp en andere botten met restjes vlees erin doen, net zoals de fransen deden en vaak nog steeds doen. Groenten mogen natuurlijk niet ontbreken. Snij daarom voor vier porties 1 grote ui, een paar wortels, 2 à 3 grote aardappelen, 1 pastinaak, 2 preien en 1 bleekselderij in grote stukken. Voor wat extra smaak voeg je zout, peper, laurier en tijm toe.Hoe ga je te werk?
Breng de pan met het water, het vlees en de botten aan de kook voor ongeveer 5 minuten. Zet hierna het vuur lager en voeg de groot gesneden groenten en kruiden toe. Laat dit minimaal 2 uur op een laag tot gemiddeld vuur staan waar het water net kookt. Blijf de pan in de gaten houden en schuim regelmatig af om het vet te verwijderen. Je maaltijd is klaar wanneer het vlees goed mals is.Het serveren van een pot au feu
Pot au feu wordt vaak in een diep bord geserveerd. De botten worden uit de pan verwijderd en het vlees en de groenten worden klein gesneden zodat deze makkelijker te verdelen zijn tussen de borden. Verdeel eerst de groenten en het vlees en giet daarna de smaakvolle bouillon in het bord. Om het helemaal Frans te houden kun je er stokbrood bij serveren.
Heeft u interesse in meer informatie over koken? Kok Henk van Wilsum organiseert binnenkort een kookclinic. Voor aanmeldingen kunt u een kijkje nemen op de volgende website:deweekkrant.nl/artikel/2013/oktober/24/henk_van_wilsum_organiseert_franse_kookclinic_162. Voor meer informatie over Henk van Wilsum zelf kunt u kijken op zijn Twitteraccount: https://twitter.com/HenkvanWilsum.

Advertisement