Connect with us

Huis & Tuin

De geschiedenis van de Led inbouwspot

Mijlpalen
In 1906 maakte Henry Joseph Round voor het eerst een melding van een experiment waarbij hij een lichtstraal creëerde die gelijk is aan LED verlichting.
In 1920 werd LED pas echt ontdekt door de Rus Oleg Losev. Led deed toen slechts doenst als een rode of groene indicatieverlichting op audiovisuele apparaten.
In 1960 was Texas Instruments het eerste bedrijf dat LED verlichting op de markt bracht. In 1964 werden LED lampjes toegepast in computers van IBM. De LED lampjes konden onder meer gebruikt worden voor de aan- en uit schakelaar. De LED lampjes verbruikten veel minder stroom en gingen lang mee, waardoor ze erg onderhoudsvriendelijk waren.
Pas toen halverwege de jaren 90 de witte en blauwe LED’s werden uitgevonden door Shuji Nakamura, kwam de ontwikkeling in een snelvaart. Toch duurde het vanaf dat moment toch nog tien jaar voordat LED verlichting kon worden gebruikt voor functionele doeleinden. Tegenwoordig zien we LED verlichting veelal gebruikt als verlichting in woonruimtes, badkamerverlichting (badkamerspots) en auto’s (ledstrips).
Opkomst van de energiezuinige LED verlichting
Als gevolg van de snelle opkomst van energiezuinige LED verlichting komen de gloei- en spaarlamp steeds meer in een kwaad daglicht te staan. Anders dan LED inbouwspots zet bijvoorbeeld het peertje van de gloeilamp het overgrote deel van zijn energie niet om in licht maar in warmte.
Nu men heeft besloten om alle gloeilampen van de markt te halen is er een grote behoefte aan duurzame en milieuvriendelijke lichtbronnen zoals LED verlichting.
Duurzaam en milieuvriendelijk
Het verkoop van Led inbouwspots zal de aankomende jaren dan ook flink toenemen. We zien ook dat veel mensen vanwege de besparing en het duurzame aspect veel van hun oude lampen vervangen door inbouwspots met LED verlichting.
Mocht u LED verlichting willen aanschaffen zijn er diverse webwinkels waar u terecht kan, zoals PretMetLed.nl.

Advertisement