Connect with us

Hobby

Een boot voor iedereen

Varen is een recreatieve activiteit die enorm populair is in Nederland, met duizenden bootjes op het water, elk weekend. We beschrijven hier, in het kort, de meest voorkomende soorten boten die te koop zijn en hun gebruik:

Bass boots

Bass boots hebben lage, strakke profielen en zijn gebouwd om te vissen met twee of drie hengelaars aan boord. Ze kunnen van aluminium zijn of glasvezel, waarbij glasvezel het meest populair is bij wedstrijdboten. Bass boten te koop kunnen worden aangedreven door elke buitenboordmotor tussen 50 en 250pk. “Livewells” (leefnetten) zijn essentieel om de vangst in leven te houden tijdens toernooi vissen, net als een elektrische motor op de boeg voor betere wendbaarheid tijdens het vissen .

Bowriders

Deze runabout-stijl boten hebben een ruime zithoek in de voorste gedeelte. Zwemplatformen op de achtersteven zijn handig om te zwemmen en het aantrekken van ski’s of wakeboards. Z-drive (binnen/buitenboordmotor) is de norm, hoewel buitenboordmotoren steeds populairder worden voor het aandrijven van bowriders (boeg rijders).

Cabin Cruisers (Kajuit cruisers)

Deze boten hebben alle comfort dat van boten voor de recreatievaart wordt verwacht, waaronder een kombuis, een toilet en ten minste een slapplaats. Beschikbare voorzieningen kunnen zijn, onder andere, verwarming, airconditioning, boilers, generatoren en Shore Power Systems (AC stroom systeem). Cruisers met Z-drive (binnen/buitenboordmotor) variëren meestal in grootte van 7,00 m tot ruim 10m. Cruisers met binnenboord schroefas beginnen meestal bij ongeveer 8,50m en boven. De eenvoudigere schroefas mechanisme wordt vaak beschouwd makkelijker te onderhouden in zout water. De boot wordt met een roer bestuurd, in plaats van door het zwenken van een buitenboordmotor en is soms wat moeilijker in gebruik.

Catamarans

Met twee rompen in plaats van de gebruikelijke enkele romp, multihull (multi romp) motor boten zijn ontworpen voor hardcore visserij, alsmede recreatief varen en compleet met de te verwachten voorzieningen. Gemotoriseerde en zeilen catamarans zijn algemeen. (Een schip met drie rompen staat bekend als trimaran).

Console boten

Deze open vissers boten worden gebouwd voor ruwe wateren voor de kust voor de uitoefening van sportvisserij. Een “baitwell” (aas putje) is meestal standaard, net als geisoleerde cellen op het dek, om bevroren vis te bewaren. Een aluminium, glasvezel of canvas T-top (T-vormige dak) biedt schaduw aan het roer gedeelte en de hengel opslag in het raket-lanseerinrichting systeem. Hengel houders op de steunbalk en de visserij-gerelateerde accessoires zijn gewon, aan boord van een middenconsole boot.

Advertisement