Connect with us

Hobby

Carbiet, wie kent het niet

Carbiet is een soort steen waarin een heel erg brandbaar gas in opgeslagen zit. Als je er water op doet ontstaat er een chemische reactie waardoor er allerlei brandbaar gas vrijkomt. Dit komt namelijk doordat als carbid in aanraking komt met water het gas acetyleen ontstaat dat zeer brandbaar en explosief is. Acetyleen is bijzonder betrouwbaar omdat het eigenlijk altijd wel ontvlamt. Wanneer je het als vuurwerk gebruikt is het daarom veiliger in gebruik. De meeste vuurwerkongevallen ontstaan namelijk doordat het vuurwerk niet goed ontstoken is of lijkt te zijn.
Zo werkt het
Zowel in Nederland als in België wordt er met melkbussen carbiet geschoten. Dit wordt carbietschieten of melkbusschieten genoemd. Wat heb je voor carbietschieten nodig?

  • carbiet
  • een melkbus (eventueel een andere stalen bus)
  • een deksel of een voetbal
  • gasbrander of fakkel

Het is belangrijk dat je een melkbus gebruikt die nog sterk genoeg is. Om deze klaar te maken voor carbiet schieten, moet je een gaatje van ongeveer 3 mm aan de onderkant van de melkbus boren. Dit gat is nodig om het gas te kunnen ontsteken. Vervolgens gooi je een paar brokken carbid in de melkbus en een beetje water. Wanneer alle ingrediënten in de bus zitten, moet deze goed worden afgesloten. Dit kan met de melkbusdeksel of je kunt hiervoor een voetbal gebruiken. Dit is veiliger en vooral ook voor kinderen leuk om na het knallen de bal weer op te zoeken. Je kunt de melkbus vervolgens gaan ontsteken met een gasbrander of fakkel.
Uitdaging
Vrijwel alle gemeenten in het noorden, oosten en zuiden van het land staan op oudejaarsdag het carbietschieten toe vanaf 10 uur ’s ochtends. Het carbietschieten wordt ieder jaar populairder omdat het een goed alternatief voor het afsteken van vuurwerk is. Niet alleen doordat het veiliger in gebruik is, maar ook vanwege de lagere prijs èn de hardere knal die ontstaat bij het carbietschieten. Bij carbietschieten ligt de uitdaging in hoe je een zo hard mogelijke knal kunt bewerkstelligen.

Advertisement