Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Wat doet stress met je lichaam en hersens?

De werkdruk wordt steeds hoger, onze leven worden steeds drukker. Wat voor gevolg heeft dit eigenlijk voor mensen? Veel mensen hebben in werk en/of thuissituatie te maken met stress.
Vooral op de werkvloer kom je vaak mensen met stress tegen. Sinds de jaren 40 kennen we het begrip stress. Stress kan voortkomen uit bedreigende of uitdagende situaties. Je zenuwstelsel reageert vaak met of een vecht of vlucht reactie. Je hartslag gaat omhoog, je spant spieren aan zodat het bloed in je organen wordt onttrokken. Stress heeft nog meer effecten, je spijsvertering wordt op een lager niveau gezet. Veel stress kan leiden tot beschadiging in de hersenen. Kortom hoe voorkom je teveel stressvolle situaties?

Het effectieve werken voor minder stressvol en productiever werk

Vooral op de werkvloer is het mogelijk om stress te verminderen. Dit is mogelijk met het effectieve werken. In 3 eenvoudige stappen is het mogelijk om toe te passen voor je eigen situatie. De 3 belangrijkste verbeterpunten. Stress heeft vooral te maken met het omgaan met tijd. Door een goede afstemming van je tijd met de taken die je moet doen kun je beter je tijd benutten.

Reduceer onderbrekingen en onproductieve tijd

Het effectieve werken heeft ook te maken met minder onderbrekingen en productiviteit.
Tijdens een werkdag zijn er veel storende factoren en onderbrekingen waardoor je uit je concentratie wordt gehaald. Het is ook aan te raden om je concentratie te focus op één project of één taak. Meer tijd voor belangrijke projecten en een betere concentratie leiden tot het effectieve werken en minder stress.

Plan voldoende tijd in voor de belangrijkste werkzaamheden

Wanneer je lang voor belangrijke werkzaamheden moet werken is het belangrijk om een goede gemoedstoestand te hebben. Een goede gemoedstoestand zorgt ervoor dat mensen productief kunnen zijn. Dit heeft meestal tijd nodig om op gang te komen. Het is dus belangrijk om voldoende tijd te hebben voor belangrijke werkzaamheden. Zorg er ook voor dat je niet afgeleid kunt worden.
Blok bijvoorbeeld minimaal een uur in.
De bovenste stappen zorgen ervoor dat je het effectieve werken kunt toepassen op jouw werkzaamheden. Het effectieve werken zorgt ervoor dat je beter kunt werken, meer tijd overhoudt en als belangrijkste minder stress hebt.

Advertisement