Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Onbedoeld en ongewenst zwanger

Ben je onbedoeld en ongewenst zwanger? Dan lijkt de hele wereld ineens op zijn kop te staan. Wat moet je doen en welke opties zijn er? De zwangerschap voortzetten of de zwangerschap afbreken? Bij een onbedoelde zwangerschap zijn er vaak tal van vragen en twijfels. Soms is het moeilijk om dit met iemand te bespreken. Gelukkig zijn er diverse instanties en professionals die je helpen bij al je vragen over zwanger zijn, het uitdragen van een zwangerschap maar ook over het beëindigen van ervan. Bij het maken van een keuze is het belangrijk dat je niet over één nacht ijs gaat. Wat je uiteindelijk kiest is nooit goed of fout, het is de beslissing die op dat moment voor jou het beste is.
Zwangerschap beëindigen.
Kies je voor het beëindigen van je zwangerschap en ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb toestemming nodig van je ouders of je voogd. Wanneer dit niet mogelijk, of wenselijk is, kan een hulpverlener je hierbij helpen. Vanaf 16 jaar heb je geen toestemming meer nodig. De kliniek kan je helpen bij al je vragen, bijvoorbeeld over de kosten voor abortus, maar ook over de abortus mogelijkheden.
Abortus in kliniek of ziekenhuis?
Abortus is in Nederland alleen toegestaan door een arts in een kliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning van de Minister van Volksgezondheid. Veelal wordt een abortus volledig vergoed door de overheid als je in Nederland woont. De keuze voor een kliniek of ziekenhuis is geheel aan jezelf.
Een abortus kliniek  heeft alle kennis en vakkundigheid in huis om op de juiste manier de zwangerschap te onderbreken. Bij een behandeling in de abortuskliniek wordt de zorgverzekering ook niet op de hoogte gesteld en is er geen sprake van eigen risico. Bij een abortus in het ziekenhuis wel.

Advertisement