Connect with us

Gezondheid & Welzijn

Hart en vaten

Een centraal orgaan in het lichaam van de mens is ongetwijfeld het hart. Om te blijven werken hebben alle onderdelen van het lichaam zuurstof nodig, zoals de spieren en de organen in het lichaam. Het hart zorgt samen met de vaten voor de verspreiding van dit zuurstof. Het zuurstof wordt getransporteerd via het bloed dat door de vaten stroomt. Het hart heeft als voornaamste functie om dit bloed in het lichaam rond te pompen.

Wist je dat het hart zelf ook zuurstof nodig heeft om te kunnen werken? Hiervoor bestaat de zogenoemde ‘kransslagader’. De kransslagader is een slagader die als een krans rondom het hart is bevestigd. Deze kransslagader voert zuurstofrijk bloed naar het hart toe, zodat het hart haar werk kan doen en de rest van het lichaam op haar beurt van zuurstofrijk bloed kan voorzien.

Naast de kransslagader zijn de aorta en aftakkingen aorta cruciale vaten die helpen bij de verspreiding van zuurstofrijk bloed. De aorta zit aangesloten aan het hart en de aftakkingen aorta zitten aangesloten op de aorta zelf om zodoende bloed naar bijvoorbeeld de armen en de benen te kunnen verspreiden.

De aorta is een ongelooflijk belangrijke slagader in het menselijk lichaam. Helaas krijgen sommige mensen te maken met ziekten die de aorta beschadigen, zoals een aneurysma (aorta buik). Dit kan soms leiden tot levensgevaarlijke situaties. Ook andere vaatziekten en ziekten van het hart komen relatief veel voor in Nederland. Dergelijke ziekten vormen een belangrijke doodsoorzaak. Het is daarom de moeite waard om je te verdiepen in de werking van deze organen en orgaansystemen.

Advertisement