Connect with us

Gezondheid & Welzijn

De eerste kennismaking met een verloskundigenpraktijk

Start vroegtijdig met het slikken van foliumzuur

Vanuit verschillende organisaties wordt geadviseerd om vroegtijdig te starten met het innemen van foliumzuur. Aangeraden wordt om te starten met foliumzuur vanaf het moment dat de kinderwens er is. Begin uiterlijk 4 weken voordat je met de pil of een ander voorbehoedsmiddel gestopt bent met het innemen van foliumzuur. Foliumzuur dien je in te nemen tot 12 weken na de bevruchting. Het slikken van foliumzuur verlaagt de kans op het ontstaan van een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’. Onverwachts zwanger geworden? Geen probleem begin direct met het innemen van foliumzuur.

Intakegesprek

De eerste afspraak voor je zwangerschap vindt plaats in week 8 of 9 van je zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Onze eerste afspraak met jou, zal ongeveer 30 minuten tot 60 minuten van je tijd vragen. Het is belangrijk om bij tijds een afspraak te maken.
Als eerst zal de verloskundige in het intakegesprek samen met jou enkele gegevens invullen. Hierbij kun je denken aan je medische voorgeschiedenis en eventuele eerdere zwangerschappen. In het gesprek zullen we je ook vragen naar roken, alcohol, drugs en medicijngebruik. Daarnaast geven we voedingsadviezen tijdens het gesprek en verstrekken we informatie met betrekking tot kansbepalende testen die je kunt doen aan het begin van je zwangerschap, zoals de Down-screening.
Bij de intake wordt er ook een eerste echo gemaakt, dit wordt gedaan omdat het nog te vroeg is om het hartje te horen kloppen met een doptone. De kans bestaat dat deze echo vaginaal gemaakt moet worden, omdat het nog zo vroeg in de zwangerschap is.

Bloed prikken

Je krijgt tijdens het intakegesprek heel veel informatie waarmee je gezond de zwangerschap kunt doorlopen. Van ons uit krijg je ook een laboratoriumformulier mee voor een standaard bloedonderzoek. Het standaard bloedonderzoek test jou op bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire
antistoffen, syfilis ( lues ), hepatitis B, HIV, immuniteit voor rode hond, glucose en het
ijzergehalte.

Meenemen naar het intakegesprek

Het is belangrijk dat je tijdens de eerste controle het volgende meeneemt:
– Legitimatiebewijs
– Verzekeringspas
– Bijsluiters van medicijnen die je op het moment van de afspraak gebruikt
– Gegevens van eventuele eerdere zwangerschappen en-/of bevallingen

Advertisement