Connect with us

Financieel

De zwarte lijst voor autoverzekeringen

Op de zwarte lijst van autoverzekeringen staan mensen die een verzekeraar om een bepaalde reden heeft geweigerd of van wie een verzekeraar de verzekering heeft opgezegd. Ook mensen die geen auto meer mogen rijden of mensen met een negatief aantal jaren zonder claims hebben, staan op deze lijst. Stichting Centraal Informatie Systeem houdt deze lijst bij. Wanneer je op de zwarte lijst staat, zul je vaak moeite hebben met het afsluiten van een autoverzekering.

Stichting CIS

Stichting Centraal Informatie Systeem wordt ook wel Stichting CIS genoemd. Deze stichting bewaart alle belangrijke verzekeringsgegevens waar verzekeringsmaatschappijen het belang van inzien om ze te delen voor verzekeringsmaatschappijen en agenten die daar toegang tot hebben. Daar is de zwarte lijst is een onderdeel van. Op deze lijst staan persoonlijke gegevens, adresgegevens en het kenteken van de auto. Verzekeraars geven deze gegevens door en kunnen deze gegevens verwijderen.

Op de zwarte lijst staan

Op de zwarte lijst kom je echt niet zomaar, er moet een reden voor zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een negatief aantal jaar schadevrij hebben gereden. Verder kan je bevoegdheid om auto te rijden zijn ingetrokken. Je kunt ook afspraken met je verzekeraar niet zijn nagekomen. Daar komt nog bij dat je misbruik kunt hebben gemaakt van je verzekering. Dit kun je hebben gedaan door bijvoorbeeld het plegen van fraude. Ten slotte kun je met een onverzekerde auto schade hebben gereden.
Als je op de zwarte lijst staat, sta je er meestal vijf jaar op. Na deze periode worden je gegevens automatisch van deze lijst verwijderd. Als je gegevens op de lijst staan in verband met een negatief aantal schadevrije jaren, kan deze periode vijftien maanden duren.

Bezwaar

Je kunt altijd contact opnemen met Stichting CIS als je wilt weten waarom je op zwarte lijst staat en voor hoe lang. Je kunt het er niet mee eens zijn. Je kunt dit aangeven tijdens dit contact. De stichting zal je verzekeraar verzoeken je van de zwarte lijst af te halen. Je verzekeraar kan dit verzoek negeren met als gevolg dat je op de lijst blijft staan. Zoek contact op met Autoverzekering.nl als je er tijdens het autoverzekering vergelijken niet uitkomt. Er zijn wel verzekeraars die je accepteren, maar dan betaal je vaak een hogere premie.

Advertisement