Connect with us

Financieel

Een stappenplan om echt veel te sparen

Wil je nu eindelijk eens gaan sparen om wat achter de hand te hebben voor moeilijkere tijden? Dan is het handig om te weten hoe je dit het best kan aanpakken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door aan de slag te gaan met de verschillende leuke spaarchallenges die er tegenwoordig zijn. Dit zijn echter maar tijdelijke strategieën. Wil je echt veel sparen, dan is het belangrijk om een plan voor de lange termijn te hebben. Daarom is het ook goed om naar dit stappenplan te kijken.

Stap 1: inzicht in je financiën

Een belangrijke reden waarom je minder spaart, is omdat je simpelweg geen inzicht in je situatie hebt. Dat komt doordat je geen goed overzicht van je inkomsten en uitgaven hebt. Daar moet je dus mee beginnen. Schrijf op wat je per maand aan inkomen hebt. Zet daarnaast al je uitgaven aan vaste lasten. Zo weet je dus precies wat er per maand overblijft. Dit is echter nog niet direct het bedrag wat je gaat sparen, want dat zou betekenen dat je helemaal niets meer uitgeeft. En je weet natuurlijk zelf ook dat dit nooit helemaal het geval kan zijn.

Stap 2: bepaal je vrije uitgaven

Om tot een spaarbedrag te komen, is het zaak om een harde afspraak met jezelf te maken. Hoeveel geld van het bedrag dat er uit de berekening van stap 1 overblijft, mag je maandelijks uitgeven aan vrije bestedingen. Denk aan dagjes uit, leuke kleding, een cadeautje voor jezelf of meer van dit soort dingen. Stel dat je 800 euro overhoudt, dan kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om iedere maand 200 euro aan besteding te hebben. Dit betekent dus ook dat er iedere maand 600 euro overblijft om te sparen. Dat is dan per maand dus al snel 7.200 euro op je spaarrekening.

Stap 3: stel een vast spaarbedrag in

Zeggen dat je gaat sparen en het daarna ook daadwerkelijk doen blijkt nog weleens lastig voor veel mensen. Daarom is het ook zo fijn dat je bij de bank gewoon kan zorgen dat alles voor je wordt verzorgd. Dat doe je bijvoorbeeld door een vast spaarbedrag in te stellen. Het bedrag wordt dan op een vast moment in de maand afgeschreven. Stel dit dus ook wel op een moment in waarvan je zeker bent dat het geld er dan op staat. Op die manier kan je dan zorgen dat het ook echt iedere maand naar je spaarrekening gaat.

Stap 4: zorgen voor extra spaargeld

Nu je de basis hebt gelegd, kan je op zoek gaan naar extra geld dat naar je spaarrekening kan. Dat kan op meerdere manieren. De eerste mogelijkheid die je hebt, is dat je gaat voor maximaal besparen. Bekijk welke kosten jij uit je leven kan snijden, bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen. Dit geld kan dan naar je spaarrekening. Een andere manier is door extra inkomsten te genereren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een leuke side hustle zoals bloggen of een kleine webshop. Het geld dat je daar dan meer mee verdient, kan je ook op je spaarrekening zetten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisement