Connect with us

Financieel

Jaarcijfers maken: 5 tips voor ondernemers

Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. In het begin van het nieuwe jaar moeten alle zeilen bijgezet worden om de jaarrekening van het afgelopen jaar weer compleet te maken. Voor wie zijn administratie het hele jaar perfect heeft bijgehouden, moet het jaarcijfers maken geen probleem zijn. In dat geval is het enkel een druk op de knop en de jaarrekening is klaar. Echter blijkt in de praktijk dat lang niet elke ondernemer de cijfers zo paraat heeft. Om hier beter op voorbereid te zijn, volgen hier enkele tips.
 

  1. Goed voorbereidt

Weet wat er van je wordt verwacht. Zo moeten eenmanszaken een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel aanleveren. Ander soortige ondernemingen hoeven dit niet. Hoe groter je bedrijf, hoe meer je in de jaarrekening op moet nemen. Weet dus van tevoren welke zaken je allemaal mee moet nemen, om niet voor verrassingen achteraf te komen te staan.
 

  1. Wees op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd bent met het jaarcijfers maken. Voor bepaalde ondernemingen geldt een wettelijke termijn voor het inleveren van de jaarrekening. Wees hier ten eerste van op de hoogte en ben hier dan ook op tijd mee. Wie dit niet doet riskeert een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s. Als eigenaar kan je hier ten alle tijden ook persoonlijk voor aansprakelijk gesteld worden.
 

  1. Administratie bijhouden

Een algemeen geldende tip is dat je het hele jaar door de administratie piekfijn op orde hebt gehad. Dit voorkomt stress op het moment dat de deadline nadert, maar vooral dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet. In alle drukte kan je zaken vergeten, wat jou achteraf veel kan kosten. Bovendien scheelt het je ook veel stress als je de zaken van tevoren goed op orde hebt.
 

De Bruijn & Partners

Ondernemers wordt aangeraden om het jaarcijfers maken uit te besteden aan een gespecialiseerd belasting- en administratiekantoor. Dan ben je verzekerd van een correcte afhandeling en kan jij je tijd steken in je werk. Laat het jaarcijfers maken bijvoorbeeld over door De Bruijn & Partners. Voor meer informatie kan je contact opnemen.

Advertisement