Connect with us

Financieel

Wat voegt het maken van een kredietprofiel toe?

Wat is een kredietprofiel?

Stel, u heeft zojuist een nieuwe klant gevonden. Uiteraard geeft dat u een fijn gevoel, maar u kent deze persoon verder helemaal niet. Hoe weet u zeker dat deze klant wel te vertrouwen is? Betaalt hij straks uw facturen of laat hij u met openstaande facturen zitten? In elke nieuwe klant schuilt een ondernemersrisico, daarom kan u besluiten een kredietprofiel te laten maken van uw klant.
Via een incassobureau kunt u een kredietprofiel opvragen. Dit is een betrouwbaarheidsrapport van uw nieuwe klant. Met dit voor u opgestelde dossier kunt u zien hoe het verleden van uw klant eruit ziet, en hoe uw klant er momenteel voor staat. Bovendien staan er in het dossier details over de moraliteit en de kredietwaardigheid.

Hoe komt het incassobureau aan die informatie?

Bedrijven en particulieren geven vaak zonder dat ze het weten een hoop informatie weg. Via het internet en via de Kamer van Koophandel is er een hoop vrije informatie beschikbaar over bedrijven en organisaties. Daarbij kan je denken aan het handelsregister, kadaster en staatsblad. Daarnaast is er nog veel openbare informatie over faillisementen en wettelijke schuldsaneringen. Bovendien hebben incassobureau’s ook hun eigen archief waar ze informatie over personen en organisaties vandaan kunnen halen.

Kan ik altijd een kredietprofiel aanvragen?

Uiteraard is er niet over ieder bedrijf evenveel informatie te vinden. In sommige gevallen is er zelfs zo weinig informatie beschikbaar dat het maken van een kredietprofiel geen toegevoegde waarde biedt. Ook kan het zijn dat een bedrijf of organisatie geen informatie wil geven voor een profiel, dat hoeft niet verdacht te zijn. Niet ieder bedrijf wil zomaar gegevens geven zonder te weten wat daarmee gaat gebeuren.
In de regel vraagt men geen kredietprofiel aan voor bekenden of vrienden die klant worden. Uiteraard is het niet verboden, maar eerder not done.

Is het maken van een kredietprofiel volledig legaal?

In principe is het maken en het bekijken van een kredietprofiel volkomen toegestaan. Er zitten echter wat kleine addertjes onder het gras. Zo moet de betrokken partij op de hoogte gesteld zijn van het feit dat er data over hem wordt verzameld, voor het maken van een kredietprofiel. Bovendien mag bij het maken van het profiel niet meer informatie worden gebruikt dat de hoogst noodzakelijke. Een hoop persoonlijke informatie mag niet verwerkt worden in het dossier, zoals etniciteit, seksuele geaardheid  of ras. De betrokkene moet echter wel op de hoogte gesteld worden dat er data over hem verzameld wordt en dat dit onderzoek niet verder zal gaan dan strikt noodzakelijk. Ook mag sommige informatie niet vast worden gelegd, zoals ras, seksuele geaardheid en etnische oorsprong.
Zodra de Wet van bescherming Persoonsgegevens niet of onvolledig wordt nageleefd, is het maken van een kredietprofiel strafbaar.

Hoe zie ik of ik mijn nieuwe klant wel of niet kan vertrouwen?

Door middel van een scoretabel kunt u zien of, aangaande de informatie die is verzameld, uw klant betrouwbaar te noemen is. Uiteindelijk bepaalt u zelf of u wel of niet in zee gaat met de klant. Ondanks alle feiten die verzameld zijn, telt uw eigen mening het zwaarst.
Op de website van het Centraal Incasso Bureau staan twee voorbeelden van een kredietprofiel; de één is gemaakt over een particulier en de ander gaat over een organisatie. Zo kunt u alvast kijken welke informatie er aan u wordt gegeven als u een kredietprofiel laat maken.

Advertisement