Connect with us

Financieel

Hoe spaar je, ongeacht je inkomen? Met deze tips!

Sparen wil iedereen wel, maar het daadwerkelijk doen? Dat is een heel ander verhaal. Wanneer je iedere maand voldoende hebt om naar je spaarrekening over te hevelen is dat natuurlijk fantastisch, maar in het geval van een klein budget? Dan kan het nogal wat problemen opleveren. Iedere keer dat je een blik op je rekening werpt is er niks veranderd en dat ontmoedigd enorm. Er zijn echter manieren om te sparen, ongeacht je inkomen, en daarmee is het voor íedereen mogelijk. Met deze tips sla jij succesvol aan het sparen.

Sparen moet een gewoonte worden
De kunst van succesvol sparen zit ‘m erin dat het een gewoonte wordt. Gewoontes gaan namelijk automatisch en het kost je op den duur helemaal geen moeite meer. Voor het inslijten van een nieuwe gewoonte moet je echter wel even gaan zitten en bewust nadenken: hoe ga ik het aanpakken? Zo is één manier om te sparen door maandelijks een (klein) percentage van je inkomen te reserveren voor je spaarrekening. Dit kan 1% zijn of 10%, afhankelijk van je mogelijkheden. Zodra je je loon binnenkrijgt zet je dit meteen opzij. Zo merk je de rest van de maand niet dat het veilig op je spaarrekening staat.

Automatisch sparen: ongemerkt bouw je wat op
De volgende tip gaat nog ongemerkter. Bij veel banken kan het al een tijdje: automatisch sparen. Via online of mobiel bankieren stel je een bedrag en frequentie in en doet de bank de rest. Hierbij komt dus geen voor jou terugkerende actie kijken en je zult merken dat je niet eens doorhebt dat je spaart. Het voordeel is dat je ook hierbij een bedrag naar keuze kunt invullen, hoe klein ook. Dit lijkt misschien niet veel, maar laat deze bedragen eens een jaar oplopen? Dan voelt het al een stukje anders. Zo gemakkelijk kan sparen zijn.

Stel spaardoelen in
Het instellen van spaardoelen is tevens een handige tool, maar vereist iets meer werk van jouw kant. Hoe het werkt? Onder je spaarrekening kun je diverse doelen formuleren en daar een bepaald eindbedrag aan hangen. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, uitjes, reparaties, verjaardagen. Voor iedereen zullen de verschillende spaardoelen anders zijn. Ook in dit geval kun je ervoor kiezen om aan elk doel een percentage van je inkomen te hangen. Aan het begin van de maand maak je naar ieder doel handmatig een (klein) bedrag over en heb je, op de momenten dat het nodig is, iets leuks om uit te geven.

Sparen vraagt om een langetermijnvisie
Natuurlijk zou het fijn zijn om iedere maand honderden euro’s te kunnen sparen, maar is dit in jouw geval niet mogelijk? Dan voorkomt het vaak dat je er überhaupt aan begint. Sparen gaat echter om een langetermijnvisie. Het is heerlijk om iedere maand je spaarrekening flink te zien groeien, maar is het niet net zoveel waard om ditzelfde effect na een jaar te hebben? Met ieder inkomen kun je sparen, hoe weinig je ook te besteden hebt. Met deze tips maak je hiermee een begin. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je met schulden komt te zitten, zoals in dit artikel aangekaart wordt.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sparen voor een goed doel?

Financieel

Advertisement