Connect with us

Financieel

Hoeveel geld wordt er jaarlijks besteed aan loterijen?

loterij

Bij de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij wordt met zo’n € 135 miljoen meer geld besteed aan loten dan aan vuurwerk en oliebollen bij elkaar. Maar hoeveel wordt er eigenlijk per jaar besteed aan loten bij de Nederlandse loterijen? Wij pakken de jaarverslagen erbij en tellen alles bij elkaar op.

Inkomsten aan loten

Bij het jaarverslag van de Nederlandse Loterij (onder andere Staatsloterij, Lotto, Miljoenenspel) komt voor € 1105 miljoen aan omzet binnen in 2017. Bij de Postcode Loterij blijkt uit hun factsheet dat er bij hen voor € 715 miljoen aan abonnementsgeld is binnengekomen in 2017. De BankGiroLoterij kunnen we meerekenen voor € 149,6 miljoen en de VriendenLoterij voor € 117,9 miljoen. Daarmee hebben we alle grote loterijen gehad. Nieuwkomer Lot of Happiness laten we nog even buiten beschouwing. Op een rij:

Loterij Jaaromzet
Nederlandse Loterij (o.a. Staatsloterij, Lotto) € 1.105 miljoen
Postcode Loterij € 715 miljoen
BankGiro Loterij € 149,6 miljoen
VriendenLoterij € 117,9 miljoen
Totaal € 2.087,5 miljoen

Bijna € 2,1 miljard aan loten

In 2017 is er voor bijna € 2,1 miljard aan loten gekocht. Als je dat afzet tegen het aantal huishoudens,  zo’n 7,8 miljoen, kom je op € 268 per huishouden. In werkelijkheid ligt dit bedrag nog hoger, want niet elk huishouden speelt mee. Er zijn dus heel wat mensen die elke maand nauwlettend de trekkingsuitslag in de gaten houden.

Waarom spelen mensen mee?

De kans dat je een dakpan op je hoofd krijgt is groter dan dat je de Staatsloterij wint. Waarom spelen mensen dan toch mee? Omdat er toch iemand wint en jij zou dat net zo goed kunnen zijn. Ook zit er een positief effect aan het meedoen met de loterij. Loterijen mogen niet winstgevend zijn en moeten een deel van hun inkomsten afstaan aan goede doelen.

Advertisement