Connect with us

Financieel

China pakt $8 miljard online investerings oplichterij aan

Verantwoord investeren is belangrijk. Het laatste nieuws uit China bevestigt dit nogmaals. Chinese politie heeft meer dan 20 mensen gearresteerd die betrokken zijn bij een zogehete ponzifraude waar voor bijna 8 miljard dollar aan investeerders is onttrokken.
Het is de grootste oplichterij dat uit de Chinese peer to peer(P2P) leningsector, wat grotendeels ongereguleerd is. De politie heeft twee graafmachines moeten gebruiken om 1200 rekeningboeken die diep onder de grond begraven waren te ontdekken.
Ezubao was een van China’s grootste P2P lening bedrijven dat investeerders jaarlijks een rendement van maximaal 15 procent beloofde. Ding Ning, de oprichter van het bedrijf, gebruikte naar verluidt het nieuw verkregen kapitaal in zijn eigen vastgoedprojecten en gebruikte het ook om bestaande investeerders af te betalen.
P2P geldschieters, die geboren zijn uit de honger van beleggers naar vermogensbeheerproducten, horen het geld dat ze binnen halen te investeren in financiele proejcten van derden zoals projectonwikkelaars. Volgens berichten zijn er maar liefst een derde van de 3800 Chinese P2P geldschieters de afgelopen jaren in financiële problemen gekomen doordat de Chinese economische groei stagneert.
Dergelijke producten bieden een veel hoger rendement aan dan bank deposito’s. Vaak zijn deze op markt gebracht maar niet gegarandeerd door staatsbanken. Dit leidt tot geschillen tussen de beleggers en de banken.
Tijdens de ‘Central Economic Work Conference’ enige tijd geleden noemde de regerende Chinese communistische partij de excessen in online leningen als een bedreiging voor de financiële stabiliteit van het systeem. Ezubao heeft bijna Rmb50 miljard kapitaal van bijna 1 miljoen investeerder opgehaald. Vele van deze investeerders reisden af naar Beijjing om buiten overheidsgebouwen te protesteren toen het bedrijf onder de loep kwam te liggen. In december werd aangekondigd door de politie dat de Ezubao activa bevroren waren.
De heer Ding, die is opgepakt, kon niet worden bereikt voor commentaar. De risico manager van de P2P kredietverlener is ook aangehouden en heeft bekend dat 95% van de projecten nep waren.

Verre Reizen

Vakantie & Toerisme

Advertisement