Connect with us

Computer & Internet

Het publiek mist de Sony Vaio laptops

Voor velen nog onbekend maar Sony is inmiddels al een tijd gestopt op de laptopmarkt. Onder andere de uitstekende maar ook populaire Vaio Sony laptops zijn van de Nederlandse aardbodem verdwenen. De elektronica reus is groots gaan bezuinigen en nam afscheid van 5000 werknemers en de succesvolle Vaio laptop reeks met onder andere de populaire Sony Vaio Tap 11 laptop.
Er waren voorheen serieuze speculaties dat een Japanse investeringsfonds de branche wilde overnemen, en dat is in Juni 2014 inderdaad het geval geworden. Om hoeveel geld de overnamen van Vaio ging is niet bekend, geruchten gingen dat het bedrag rond de 300 miljoen euro ligt. Sinds de definitieve overnamen zijn er nog geen indrukwekkend Vaio laptop modellen uitgebracht op de Nederlandse markt.
Het ontworpen en fabriceren van Vaio toestellen werd in 2014 onmiddellijk stilgelegd. Nadat in het voorjaar nog enkele modellen werden uitgebracht werd er per direct gestopt met het produceren en de actieve verkoop van machines. De Japanse investeringsfonds wil een internationale serie uitstellen en eerst in Japan aftasten wat het publiek van hun insteek vindt.
Sony werd in het jaar 2014 enorm hard getroffen en moest per direct bezuinigen, het beëindigen van de Vaio reeks was niet het enige punt waarop het bedrijf moest bezuinigen. Sony heeft ook in andere afdelingen enorm bezuinigd. Het bedrijf wil in twee jaar 20% bezuinigen op het hoofdkantoor, sales en productie. Deze bezuinigen heeft maar liefst 5000 banen de nek gekost. Het reorganiseren kost het bedrijf ongeveer in eerste instantie 600 miljoen euro maar daartegenover moet het in de toekomst 700 per jaar opleveren claimt de elektro reus Sony.
Het blijkt dat Sony het al een aantal jaren benauwd heeft door de alsmaar toenemende concurrentie dat zich laat zien op de consumentenelektronicamarkt. Vooral dit tijdperk waar de pc markt langzaam stagneert en tablets helemaal hot zijn. Naast de laptopmarkt heeft Sony het ook enorm zwaar op de smartphonemarkt. Het elektronicareus blinkt vooral uit in de TV-sector en plant te investeren in deze branche.

Advertisement