Connect with us

Auto

Autoruiten blinderen verboden of toch niet?

Waarom autoruiten blinderen?
Het tinten en blinderen van autoruiten word steeds populairder door de vele voordelen die het blinderen van je autoruiten met zich meebrengt. Zo beschermd het de huid en het interieur tegen UV straling, werkt inbraak werend en is scherfbindend. Ook kiezen veel mensen voor het blinderen van hun autoruiten door de chique en stoere uitstraling die het de auto geeft.
Verboden of toch niet!
Veel mensen denken nog steeds dat het verboden is om autoruiten te tinten of te blinderen. Dit is in Nederland nooit verboden geweest en toch denken veel mensen van wel, mede door de televisie programma’s zoals wegmisbruikers en blik op de weg en de speculaties door mensen die er geen verstand van hebben en het van horen zeggen hebben opgevangen. Bij wegmisbruikers en blik op de weg zie je soms dat mensen bekeurd worden voor ruiten die te weinig licht door laten maar let op, dat gaat altijd over de voorste ruiten er zijn namelijk alleen wettelijke eisen voor de voorste ruiten (voorruit en voorportieren). De rest van de ruiten mogen zo donker als u zelf wilt indien u over een rechterbuitenspiegel beschikt. Dat moet geen probleem zijn want er worden al jaren geen auto’s meer zonder rechterbuitenspiegel gemaakt.
Is het dan verboden om de voorste ruiten van de auto te blinderen (voorportieren en voorruit)?
Nee, dat is niet verboden. Wel zijn er regels wat betreft de minimale lichtdoorlaat van de voorste ruiten. De voorste ruiten moeten namelijk minimaal 50% lichtdoorlaten. Daarom word er door de politie en KLPD en de meeste tint/blindeer bedrijven gebruik gemaakt van de Tintman een apparaat waarmee de lichtdoorlaatbaarheid van ruiten eenvoudig gecontroleerd kan worden. De folie die gebruikt word voor het tinten van voorruiten is 70% luchtdoorlatend met aftrek van het originele glas (8%) wat standaard ook al 8% licht tegenhoud. Kom je dan ongeveer op 62%. Dat is dus binnen de wettelijke eisen en toegestaan.
Voor nog meer duidelijkheid hieronder een afbeelding van de ruiten en de wettelijke eisen waar u en uw auto aan moet voldoen op het gebied van blinderen en tinten van autoruiten.
Interesse in het laten blinderen van uw autoruiten! Dan bent u bij de Blindeer Koning aan het juiste adres voor het vakkundig laten aanbrengen van een tint op uw autoruiten.
Blindeer Koning is overtuigt van de kwaliteit van hun materiaal werk en geeft al onze blindeer en tint klanten levenslang garantie op montagefouten en materiaal!

Advertisement