Connect with us

Actueel

Waterleidinglekkage na vorst

Lekkage door vorst in de leidingen

Het voorjaar is op komst en de stijgende temperatuur zou een oorzaak kunnen vormen van lekkage aan uw waterleidingen. Door de vorst kunnen er namelijk barsten in de leidingen komen. Bevriezing laat water uitzetten, waardoor de druk op de leidingen hoog wordt en deze uiteindelijk barsten of breken.

Voorkomen van bevriezing

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt dus ook bij lekkages. Ook lekkage met een oorzaak als bevriezing is te voorkomen. De eerste stap hierin is het plaatsen van isolatie rond de waterleidingen, vooral rond koppelingen, bochten en leidingkranen. Daarnaast is het van belang dat het huis op zich goed geïsoleerd is. Tocht en temperaturen onder 0 vormen samen een gevaar voor de waterleiding. Wanneer u van huis bent, of ’s nachts, is het aan te raden de verwarming niet lager dan 15°C te laten zitten. Voor een eventuele buitenkraan is het verstandig deze voor de vorstperiode af te sluiten en niet te gebruiken, zodat deze van lekkage bespaard blijft. Hierbij moet de leiding naar deze kraan eerst leeglopen.

Lekkage bij bevriezing

Wanneer er geen water uit uw leidingen komt in een tijd van vorst, kunt u de leidingen ontdooien beginnend bij het tappunt. Alvorens u hieraan begint, checkt u de leidingen op zichtbare barsten. In het geval van barsten kan de loodgieter u gelijk van dienst zijn, . De waterleidingen kunnen ontdooid worden met een haardroger nadat de hoofdkraan is dichtgedraaid, beginnend bij de kraan waar het water van getapt wordt. Vervolgens wordt de hoofdkraan voorzichtig weer deels opengedraaid, zodat gebarsten leidingen niet plotseling volledig breken door de druk en er grote waterschade ontstaat.
Er zou sprake kunnen zijn van een verborgen lekkage en daarom is het van belang de waterstand regelmatig op te meten in tijden van vorst en dooi. De beste tijd is om dit te doen voordat de nacht aanbreekt en dan vervolgens een tweede keer in de ochtend. Wanneer er verbruik is, zonder dat u de water heeft gebruikt, is er ergens in huis een verborgen lekkage. Natuurlijk is het ook mogelijk om een lekkage op te sporen door af te gaan op het geluid van vallend water, zoals geruis en gedrup.
Een loodgieter kan de lekkage dichten en eventuele waterschade verhelpen.  Neem daarom bij lekkage aan uw waterleidingen na vorst contact op met de erkende loodgieter bij u in de buurt.

Na de lekkage

Na het oplossen van de lekkage, is het zaak om te controleren of er geen water bij de elektrische installatie is gekomen. Dit kan namelijk brand of kortsluiting veroorzaken. Een gecertificeerde elektricien kan dit voor u nakijken, en uitsluitend na deze controle kan er weer gebruik worden gemaakt van de stroomvoorziening in huis.

Advertisement